PODACI EUROSTATA

Građevina u EU ponovno pala u lipnju

19.08.2016 u 09:16

Bionic
Reading

Aktivnosti u građevinskom sektoru 28 zemalja Europske unije ponovo su pale u lipnju, zakočene padom u sektoru visokogradnje, izvijestio je europski statistički ured

Na razini EU sezonski prilagođene građevinske aktivnosti smanjene su u lipnju za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su prema revidiranim podacima Eurostata pale 0,4 posto.

Uteg im je bio sektor visokogradnje s ubrzanim padom aktivnosti na mjesečnoj razini, za 0,5 posto, nakon 0,2-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Sektor niskogradnje bilježio je pak stabilizaciju, uz rast aktivnosti za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su aktivnosti potonule 1,3 posto.

Eurozona je, pak, u lipnju drugi mjesec zaredom zabilježila stagnaciju aktivnosti u građevinskom sektoru. Pritom je blagi pad aktivnosti u sektoru visokogradnje, za 0,2 posto, bio protuteža oporavku sektora niskogradnje u kojem su aktivnosti poskočile 1,2 posto.

Među zemljama EU za koje je europski statistički ured raspolagao potrebnim podacima najviše su u lipnju na mjesečnoj razini poskočile građevinske aktivnosti u Mađarskoj, za 7,6 posto. Slijedi Slovenija s rastom aktivnosti za 2,3 posto i Slovačka s 1,7 posto.

Najviše su pak na mjesečnoj razini smanjene aktivnosti u građevinskom sektoru Češke, za 3,9 posto, te u onome Poljske, za 3,7 posto.

Hrvatska nije obvezna
dostavljati mjesečne podatke o aktivnostima u građevinskom sektoru.