IZMJENA ZAKONA

Građani postaju suvlasnici mirovinskih društava

samodol ante

samodol ante

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Tea Cimas

Dugo najavljivane promjene zakonske regulative za mirovinske fondove napokon su dobile formu prijedloga novog zakona, a opsežan zakonski tekst s još opsežnijom analizom postojećeg sustava i obrazloženja promjena dostupan je na internetskim stranicama Hanfe

Dosad se vezano uz promjene najviše govorilo o uvođenju tzv. potportfelja s obzirom na dob članova i rizičnost instrumenata u koje ulažu obvezni mirovinski fondovi, što je naročito potaknula globalna financijska kriza. No među promjenama koje donosi prijedlog novog zakona su i neke koje je prvi čovjek Hanfe Ante Samodol najavio tek početkom ove godine.

Jedna od intrigantnijih vezana je uz ulazak članova obveznih mirovinskih fondova u 'vlasničku strukturu' mirovinskih društava, čiji su vlasnici danas pretežito financijske banke kao njihovi osnivači. Ta novost, koju u Hanfi apostrofiraju kao jednu od značajnijih, obrazlaže se namjerom da se članovima OMF-ova (više od 1/3 stanovništva Hrvatske) omogući znatno aktivnija uloga i utjecaj na vođenje i upravljanje fondovima, a time i utjecaj na buduće mirovine.

Hanfini analitičari u obrazloženju navode i da su osnivači tih društava na dosad uloženo (prilikom osnivanja i naknadno) do danas već ostvarili povrat uloženih sredstava. U prilog tome dan je i pregled pokazatelja profitabilnosti koji sugeriraju visoke stope povrata na kapital četiriju mirovinskih društava. Pozivajući se na Hrvatsku kao socijalnu državu, u Hanfi smatraju da je spomenuti prijedlog jedan od načina na koji se može pridonijeti socijalnom blagostanju i pravu na dostojan život građana.

Tehnički je participacija članova OMF-ova zamišljena tako da oni budu 'ovlaštenici na poslovnom udjelu, odnosno dionicama na koje otpada 50 posto temeljnog kapitala OMD-a'. Prema prijedlogu zakona, sva bi se dobit koju obvezno mirovinsko društvo isplaćuje raspodijelila tako da se polovica dobiti rasporedi izravno fondu (a time zapravo njegovim članovima), a druga polovica bi pripala 'osnivačima' OMD-a.

'Korist od upravljanja obveznim mirovinskim fondovima ubuduće ne bi ostvarivala isključivo jedna uska skupina osoba, nego i članovi fondova', smatraju u Hanfi, navodeći da će ta inovacija svakako doprinijeti boljem funkcioniranju OMD-ova i OMF-ova, a smanjit će se i potencijalni sukob interesa između osnivača i upravitelja društava te obveznih mirovinskih fondova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi