šok i razočaranje

Grad Osijek: Ako Meggle ne ostane vjerujemo da bi otpremnine radnicima mogle biti poticaj da pokrenu vlastiti posao

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 17.07.2020 21:50
  • Objavljeno 17.07.2020 u 18:45
Tvornica Meggle u Osijeku

Tvornica Meggle u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic

Grad Osijek ocijenio je u petak u priopćenju u vezi s najavom gašenja proizvodnje pogona Megglea kako nadu ulijeva odgovor te tvrtke da će postupati odgovorno prema radnicima i osigurati im kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu.

Odluka je "prouzročila je šok i razočaranje u gradskoj upravi“, navodi se u priopćenju i dodaje da su se javili Upravi Megglea s upitom o razlozima za donošenja takve odluke te da su predstavnike radnika te tvrtke pozvali na sastanak. Očekuju kako će se odazvati pozivu.

Premda razumiju "dinamiku i pravila tržišne ekonomije", u priopćenju ističu kako ne mogu ne osjetiti gorčinu što u Osijeku nestaje 160 radnih mjesta i što se gasi dugogodišnja tradicija proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda.

I za osječku gradsku upravu ta situacija, dodaju, zahtijeva uključivanje najviše razine državnih institucija, ponajprije ministarstava poljoprivrede i gospodarstva te predsjednika Vlade.

Pozivaju da se sastanak mjerodavnih institucija i Megglea održi u najskorijem roku.

Napominju kako Grad ne može utjecati na poslovne odluke privatnih tvrtaka, ali im nadu ulijeva činjenica da se ne radi o stečajnom postupku, nego o restrukturiranju poslovanja, te odgovor Megglea da će u tom procesu postupati odgovorno prema radnicima i ostalim dionicima procesa i osigurati kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu. 

Ako inicijative za nastavak rada Megglea u Osijeku ne budu dale zadovoljavajući rezultat, Grad vjeruje da bi te otpremnine radnicima mogle biti poticaj da "svojim znanjem, vještinama i sposobnostima pokrenu vlastiti posao".

Gradska uprava dodaje kako će im u tom slučaju stajati na raspolaganju u obliku poticaja za razvoj poduzetništva, jačanja konkurentnog nastupa na tržištu te podizanja razine poduzetničkih znanja i vještina. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!