GUVERNER HNB-A

Govornik godine Vujčić bez komentara o presudi

04.07.2013 u 17:22

Bionic
Reading

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić danas je primio nagradu za Europski govor godine koju su mu dodijelili Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb, no nije htio komentirati povijesnu presudu bankama, podsjećajući da je nepravomoćna

'O švicarcima ne mogu komentirati', kratko je novinarima komentirao slavljenik Boris Vujčić, guverner HNB-a, institucije koju je danas uz banke žestoko kritizirao sudac sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić obrazlažući presudu. 'Rizik valutne klauzule bivša država nije dopuštala. Zakazala je profesionalna odgovornost, da se korisnicima kredita objasni kolikim se rizicima izlažu, glavnica i kamatna stopa bile su promjenjive, čime je rizik multipliciran. Taj rizik je neprihvatljiv uz bilo koju valutu, isto bi se desilo i s eurom da HNB ne štiti kunu', rekao je sudac. Udruga Franak učestalo je prozivala HNB kako štiti banke na štetu građana.

Vujčić je nagradu dobio za govor koji je održao 26. listopada prošle godine na konferenciji zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, što je ujedno bio i njegov prvi javni govor kao guvernera HNB-a. Nagradu je proslavio na kavi, u društvu Martine Dalić, bivše ministrice financija.