PLODNA POSLOVnA 2017.

Gotovini, Čermaku i Norcu biznis cvjeta, zarada nikad veća

28.06.2018 u 06:58

Bionic
Reading

Umirovljeni generali Ante Gotovina i Ivan Čermak imali su više nego uspješnu poslovnu 2017. godinu. Uzgoj i prodaja tuna Gotovini su donijeli 6,9 milijuna kuna čiste zarade, dok je Čermak na trgovini naftom i plinom ostvario profit od čak 104 milijuna kuna. U poslovnim vodama dobro se snalazi i njihov suborac Mirko Norac čija je zaštitarska tvrtka lani, u drugoj godini poslovanja, utrostručila prihode, na 16,7 milijuna kuna, te mu donijela 263.600 kuna zarade

Gotovinina tvrtka Pelagos net farma prošle godine udvostručila je prihode na 51,6 milijuna kuna. Nakon plaćanja poreza ostala mu je dobit od 6,9 milijuna kuna, što je gotovo dva milijuna kuna više nego godinu prije. Umirovljeni general na tome ne planira stati. Najavljuje nova ulaganja i povećanje proizvodnje.

U financijskom izvješću za 2017. Gotovina ističe kako u ovoj godini planira daljnja ulaganja. Najavio je nastavak modernizacije poslovanja, u planu mu je kupnja novih kaveza, još jednog broda (trenutno ih ima dva) i novog uređaja za pojedinačno zamrzavanje tuna. Više o poslovanju njegove tvrtke možete pročitati OVDJE.

Ivan Čermak više se od dva desetljeća bavi trgovinom nafte i plina. Njegova najveća tvrtka Crodux derivati dva u 2017. povećala je prihode za 39 posto u odnosu na godinu prije, na čak 3,9 milijardi kuna. Od naftnih kompanija veće prihode od Croduxa imali su samo Ina (18,3 milijarde kuna) i slovenski Petrol (4,7 milijardi kuna).

Dobit Čermakove uzdanice prošle godine skočila je za 56 posto, na 91,1 milijun kuna.

Crodux derivati dva trenutno u svojoj mreži imaju 80 benzinskih servisa te zapošljavaju oko 800 ljudi.

Druga Čermakova tvrtka, Crodux plin, trguje ukapljenim i prirodnim plinom te električnom energijom. U prošloj godini prihodi su joj porasli za čak 61,39 posto, na 1,6 milijardi kuna, u odnosu na godinu prije, ali joj je dobit pala na 12,7 milijuna kuna (- 20,7 posto).

  • +13
Ivan Čermak Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Zbrojeno, na nafti, plinu i električnoj energiji Čermak je lani imao čistu zaradu od 104 milijuna kuna, što je za oko 30 milijuna kuna više nego u 2016. godini.

Plin će mu u budućnosti donijeti još veću zaradu jer je listopadu lani potpisao milijardu i pol kuna vrijedan desetogodišnji ugovor s ruskim Zarubežnjeftom o isporuci plina Rafineriji Bosanski Brod. Time će se znatno smanjiti razina zagađenja zraka u Bosanskom i Slavonskom Brodu jer će rafinerija umjesto dosadašnjeg mazuta prijeći na plinski pogon.

Ipak, zasad je Čermaku taj projekt donio samo glavobolje. Bilo je, naime, planirano da se stari produktovod prenamijeni u plinovod za potrebe bosanske rafinerije, ali je došlo do njegova puknuća. Dan nakon toga ispostavilo se kako je zagađeno vodocrpilište Slavonskog Broda.

  • +10
Ekološki incident u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Gradonačelnik Mirko Duspara povezao je ta dva događaja te je optužio Crodux za trovanje vode. Čermak je sve to odbacio ukazujući na to kako je vodocrpilište udaljeno nekoliko kilometara od mjesta na kojem je puknuo produktovod. Istraga koja bi trebala ustanoviti što se stvarno dogodilo još nije završena.

General planira izgraditi termoelektranu na plin snage 600 megavata i vrijedne više od 400 milijuna eura u Slavonskom Brodu. Projekt je dvije godine bio na čekanju zbog papirologije jer je Ministarstvo graditeljstva uvjetovalo izdavanje građevinske i lokacijske dozvole ishođenjem uporabne dozvole za priključni dalekovod.

Predviđeno je da će gradnja trajati tri godine, a uz termoelektranu trebala bi biti izgrađena i tvornica za proizvodnju bioetanola.

Mirko Norac u siječnju 2016. osnovao je zaštitarsku tvrtku Noky Security, u kojoj je prijavljen kao prokurist. Formalni vlasnik njegov je otac Ante Norac-Kevo.

Sam Norac nije mogao sjesti u direktorsku fotelju ili biti upisan kao vlasnik jer je pravomoćno osuđen za ratni zločin. Zakon o privatnoj zaštiti ne dopušta, naime, to da zaštitarsku tvrtku vodi pravomoćno osuđena osoba.

Drugu godinu poslovanja Noky Security završio je s 16,7 milijuna kuna prihoda i dobiti od 263.600 kuna. Zapošljava oko 170 zaštitara, čija je prosječna plaća 4884 kune.

Norčeva tvrtka brine o sigurnosti dvaju trgovačkih centara u Osijeku, Avenue Malla i Portanove. Lani je dobio posao zaštite zagrebačkih gradskih muzeja, kulturnih manifestacija te gradskih stanova i poslovnih prostora.