Nakon 1277 dana

[FOTO] Gotovi su svi radovi na Pelješkom mostu, krenuo je tehnički pregled

27.01.2022 u 12:03

Bionic
Reading

Nakon 1277 dana završena je izgradnja mosta Pelješac. U srijedu 26. siječnja završeni su svi građevinski radovi na mostu Pelješac, a danas je započeo tehnički pregled mosta, piše Jutarnji list

U Hrvatskim cestama su potvrdili kako je danas započeo tehnički pregled mosta i trebao bi završiti do 31. siječnja. Iako se formalni završetak radova računa nakon završetka tehničkog pregleda, jer se tijekom pregleda mogu utvrditi neki nedostaci koje treba ispraviti, već danas se zapravo može kazati da su radovi završili, navodi Jutarnji list.

Kineska tvrtka CRBC izgradnju mosta Pelješac započela je 30. srpnja 2018. godine. Tog dana je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić predstavnicima CRBC-a u Stonu predao svu dokumentaciju, otvoren je dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju kineskog izvođača u posao. Rok za završetak radova bio je 36 mjeseci i 29 dana. Iako u taj rok ulazi i obavljanje tehničkog pregleda, može se reći da je izgradnja mosta trajala 52 dana duže od planiranog.

Testiranje izdržljivosti Pelješkog mosta Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatske ceste

No kada se uzme u obzir to da su radovi nekoliko mjeseci stajali zbog epidemije koronavirusa, može se reći kako je most završen prije utvrđenog roka. Nakon uspješnog završetka tehničkog pregleda slijedi postupak ishođenja svih potrebnih dozvola za njega.

  • +20
Pelješli most Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

U ovom trenutku završeni su radovi na mostu, a uskoro će biti završena i spojna cesta koja vodi od Jadranske magistrale do samog mosta te još treba napraviti cestovni spoj od mosta do dionice nove pelješke ceste od Duboke do Šparagovića, koju gradi tvrtka Strabag, kako bi most s obje strane bio spojen s kopnom.

Prema posljednjim službenim najavama iz Hrvatskih cesta, na ljeto će u promet biti puštena spojna cesta od Jadranske magistrale do mosta, most Pelješac te nova pelješka cesta od mosta do čvora Prapratno. Preostali dio ceste, od stonske obilaznice do mjesta Doli, trebala bi biti završena najkasnije do kraja ove godine.