nagrada 96 tisuća kuna

Gotov natječaj za jedno od najatraktivnijih riječkih područja, predviđena je izgradnja više od 100.000 kvadrata stambenog prostora

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 16.02.2022 09:09
  • Objavljeno 16.02.2022 u 09:09
Nova Rujevica

Nova Rujevica

Izvor: Screenshot / Autor: Karlo Ugarković

Karlo Ugarković pobjednik je javnog, državnog, općeg, u jednom stupnju, anonimnog i anketnog Projektnog natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja Sekundarnog gradskog središta Rujevica u Rijeci, a pripast će mu i 96.000 kuna, piše Novi list

Ukupno je na natječaj pristiglo 10 radova, a među pet prvoplasiranih ni jedan nije iz Rijeke. Radovi su slani pod šiframa.

Na natječaju je honorirano pet prvoplasiranih rješenja pa će 60.000 kuna pripasti autorskoj grupi Nikola Adrović, Matija Blašković, Nikolina Gradečki, Jana Horvat, Luka Krstulović, Vilma Stopfer koja je osmislila drugoplasirani rad, 36.000 kuna za trećeplasirani rad autorske grupe Andrea Barac, Igor Jutrović, Monika Švagelj, 28.800 kuna za četvrtoplasirani rad autorske grupe AG PLANUM d.o.o., Marko Cvjetko, Miron Hržina, Ivica Keršić, Dunja Sloković, Elena Tikvić, dok 19.200 kuna pripada petoplasiranom radu autorske grupe Luka Šen, Nika Vojvoda, Ivana Žalac, piše Novi list.

Pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca naveo je da je natječaj raspisan u listopadu prošle godine, a pristigle radove valorizirao je Ocjenjivački sud u sastavu – predsjednik prof. dr. sc. Tihomir Jukić te članovi Dario Gabrić, Damir Pavlić, Igor Rožić i Srđan Škunca.

'Ovo je početak realizacije projekta koji je zahtjevan, a koji će pridonijeti razvoju grada i atraktivnosti toga područja. Nakon ovoga, bit će organiziran okrugli stol, raspisan natječaj za izradu urbanističkog plana, materijali će biti dostavljeni Gradskom vijeću.

Vjerujemo da bi do kraja godine taj dio posla mogao biti odrađen. Pristiglo je ukupno 10 radova i svaki je na svoj način zanimljiv jer je trebalo osmisliti prostorno rješenje za oko 40 hektara površine, od trgovačkog centra Interspar na istoku do Islamskog centra na zapadu.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Karlo Ugarković

Trebat će puno vremena, snage i investitora kako bi se cijelo područje urbaniziralo jer je riječ o velikom i skupom zahvatu. Na toj lokaciji želimo dobiti novi dio grada, izgraditi građevine za stanovanje i one poslovnih namjena – možda novi informatički city za stanovnike koji će izabrati Rijeku kao mjesto za život.

Predviđena je izgradnja više od 100.000 kvadrata stambenog prostora i preko 120.000 kvadrata poslovnih sadržaja. Pred nama je okrugli stol kako bi se raspravio svaki pristigli rad i kako bismo krenuli u izradu urbanističkog plana koji će detaljnije razraditi prvonagrađeno rješenje', pojasnio je Škunca za Novi list.

Gradonačelnik Marko Filipović složio se da Rujevica ima velik prostorni potencijal te da je prostor trenutno neurbaniziran.

'Na toj lokaciji dobit ćemo sekundarno gradsko središte koje će se fazno urbanizirati i na taj način realizirati puni potencijal lokacije', zaključio je Filipović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!