istraživanje

Gospodarstvo eurozone ubrzalo u travnju

21.04.2023 u 14:25

Bionic
Reading

Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u travnju, oslonjeno na snažnu potražnju u uslužnom sektoru koja je nadoknadila oštar pad u industriji, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u travnju za 0,7 bodova u odnosu na ožujak, na 54,5 bodova, dosegnuvši najvišu razinu u jedanaest mjeseci, izvijestila je Hamburg Commercial Bank (HCOB), koja sastavlja izvješća za S&P Global.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

„HCOB-ovi indeksi menadžera nabave za eurozonu pokazuju vrlo povoljnu opću sliku gospodarstva koje se i dalje oporavlja”, rekao je glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

„Međutim, pomnija analiza otriva da je rast vrlo neravnomjerno raspoređen. Primjerice, jaz između uslužnog sektora koji u određenim segmentima bilježi procvat i oslabjelog proizvodnog sektora još se više produbio, kazao je de la Rubia.

Unatoč visokim troškovima života, potražnja za uslugama ponovo je porasla, iskazana u rastu indeksa novih narudžbi na najvišu razinu u godinu dana.

Potražnja za industrijskim proizvodima ponovo se pak smanjila, i to još snažnije nego u ožujku, a aktivnost se spustila na najnižu raziinu od početka pandemije.

Svijetla je točka u proizvodnom sektoru najsnažniji pad cijena sirovina u gotovo tri godine, koji je rezultirao tek neznatnim povećanjem proizvođačkih cijena u usporedbi s ožujkom, pokazuje izvješće.

Kompanije su u oba sektora "prilično optimistične" u prognozama za idućih 12 mjeseci, ističe ekonomist HCOB-a.

"(...) razlozi za optimizam uključuju ublaženi strah od rasplamsavanja energetske krize, poboljšanje stanja u nabavnim lancima i očekivanja da je inflacija dosegnula vrhunac", navodi de la Rubia.