POZITIVNI SIGNALI

Gospodarstvo eurozone izvlači se iz recesije

06.08.2013 u 09:07

Bionic
Reading

Poslovne aktivnosti u eurozoni u srpnju su porasle po prvi puta u zadnjih 18 mjeseci, što sugerira da se gospodarstvo tog bloka polako počinje stabilizirati

Kompozitni indeks poslovnih aktivnosti eurozone (PMI), koji izrađuje londonska konzultantska tvrtka Markit, porastao je prošloga mjeseca na 50,5 bodova, nakon lipanjskih 48,7 bodova. Premašio je tako 50 bodova, ukazujući na rast aktivnosti po prvi puta od siječnja 2012. godine.

To istraživanje pokazuje kako tisuće kompanija u eurozoni posluju svakoga mjeseca.

Najnovije istraživanje općenito pokazuje da se gospodarstvo eurozone polako počinje izvlačiti iz recesije, iako se zdrave stope njegova rasta još čine vrlo dalekima.

Poslovna aktivnost u Njemačkoj oporavila se u srpnju, dok je u sljedeća tri najveća europska gospodarstva – Francuskoj, Italiji i Španjolskoj - usporila pad.

Podindeks IPO indeksa koji se odnosi na zaposlenost u srpnju je ojačao na 48,6 bodova, s lipanjskih 47,4 boda, signalizirajući usporavanje procesa gubitka radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti u eurozoni blago je pala sa svibanjskih 12,2 na 12,1 posto u lipnju, no i dalje je više od 19 milijuna građa bez posla, uz visoku nezaposlenost u Španjolskoj i Grčkoj.

'Tržište rada i dalje ostaje baukom eurozone, jer rast nezaposlenosti koči rast i povećava političke i socijalne tenzije. No, čak i tu vidimo bolje vijesti, s obzirom da je tempo smanjivanja broja radnih mjesta najniži u zadnjih 16 mjeseci', kazao je Rob Dobson, ekonomist u Markitu.