ZAVRŠEN REMONT

Golema platforma iz Brodotrogira krenula prema Libiji

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 28.11.2013 14:49
  • Objavljeno 28.11.2013 u 13:19
Naftna platforma

Naftna platforma

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Nakon opsežnog remonta koji je potrajao nešto manje od tri godine, platforma Zagreb 1 isplovljava iz trogirskog škvera i kreće na dugi put prema Libiji. U vodama Libije platforma će vršiti istraživanje i bušenje podmorja za francusku tvrtku Total

Platforma je vlasništvo tvrtke Crosco iz Zagreba (u sastavu INA Grupe), a sagrađena je 1977. godine u francuskom brodogradilištu Dunkerque. Visoka je 110,6 m, široka 106,3 m, a duljina preko svega iznosi 103,4 m. Poluuronjivog je tipa, a može vršiti istraživanja morskog podmorja u potrazi za naftom i plinom do dubine od šest tisuća metara. Zagreb 1 je prije remonta vršio bušenja u Meksičkom zaljevu i ispred Obale slonovače.

U okviru remonta, obavila se zamjena crne metalurgije, cjevarski, bravarski i mehaničarski radovi i radovi antikorozivne zaštite, tako da je nekoliko stotina škverana raznih struka sudjelovalo u ovom remontu. Platformu će do libijskih voda sljedećih desetak dana tegliti tegljači splitskog Brodospasa. Unosan posao s Totalom potrajat će najmanje godinu dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!