vrijedan posao

AZU i Crosco potpisali ugovore za geotermalne bušotine na četiri lokacije

22.05.2024 u 15:52

Bionic
Reading

Agencija za ugljikovodike (AZU) i servisna kompanija Crosco potpisali su ugovore za projektiranje, nabavu materijala i izradu istražnih geotermalnih bušotina po principu ključ u ruke za lokacije u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 39,7 milijuna eura, priopćili su u srijedu iz AZU

Crosco će za Agenciju izraditi geotermalne bušotine na spomenutim lokacijama, a cilj projekta je, navodi se, potvrditi geotermalni potencijal koji se može iskoristiti u toplinarstvu spomenutih gradova.

Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan istaknuo je da je Crosco renomirana domaća kompanija s velikim iskustvom u bušenju, kako na kopnu tako i na moru.

"To nam jamči profesionalnu i sigurnu izradu istražnih geotermalnih bušotina te smo u Agenciji osobito zadovoljni što imamo takvog partnera pri izvršavanju ovog izuzetno važnog i zahtjevnog projekta koji ima ključnu ulogu u ostvarivanju primarnog cilja, a to je zelena tranzicija Republike Hrvatske, posebice u sektoru toplinarstva", istaknuo je Krpan prilikom potpisivanja ugovora.

Direktor  Crosca Ferenc Tarr naglasio je da je osim u izradi naftnih i plinskih bušotina ta tvrtka aktivna i u pružanju usluga na rastućem tržištu geotermalne energije.

"Naša prednost je bogato iskustvo u provedbi raznih vrsta bušačkih aktivnosti u Hrvatskoj i u inozemstvu. U svakom aspektu našeg rada, od bušenja do upravljanja projektima, vodimo se načelima održivosti i zaštite okoliša", naglasio je Tarr. 

Podršku Croscu oko izdavanja dozvola, projektiranja, tehničke podrške i savjetovanja te pripreme lokacija i transporta opreme pružiti će stručnjaci iz Ine te STSI - Integriranih tehničkih servisa, člana Ina Grupe.

Financijska sredstva za ispitivanje i potvrđivanje geotermalnog potencijala AZU-u odobrena su u sklopu Nacionalnog  plana oporavka i otpornosti, kroz mjeru C1.2. R1-I2 "Poticanje energetske učinkovitosti, toplinarstva i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora“.

Inače, tijekom 2023. obavljena su geofizička snimanja 2D seizmike i magnetotelurike na šest lokacija, a nakon analize rezultata istraživanja se nastavljaju na četiri lokacije obuhvaćene potpisanim ugovorima. Izradom i testiranjem bušotina Crosco će utvrditi potencijal iskorištavanja geotermalne vode i parametre nužne za privođenje bušotina proizvodnji, prvenstveno za toplinarstvo. Početak pripremnih radnji za izvođenje operacija očekuje se do kraja 2024. godine, dok je početak bušenja prve bušotine planiran do proljeća sljedeće godine.

sve osim nogometa