napeto u Bruxellesu

Europski tužitelj istražuje poruke između Ursule von der Leyen i šefa Pfizera

01.04.2024 u 10:02

Bionic
Reading

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) istražuje prepisku između šefice Europske komisije Ursule von der Leyen i čelnika farmaceutske kompanije Pfizer, Alberta Bourle, javlja Politico

Istražitelji iz Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) posljednjih su mjeseci preuzeli istragu od belgijskih tužitelja, koji su istraživali von der Leyen zbog 'uplitanja u javne poslove, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa', stoji u pravnim dokumentima u koje su uvid imali Politico i glasnogovornik tužiteljstva u Liègeu. Iako tužitelji EPPO-a istražuju potencijalna kaznena djela, u vezi s tim slučajem još uvijek nitko nije optužen.

Istragu su prvotno otvorile belgijske vlasti u gradu Liègeu početkom 2023., nakon kaznene prijave koju je podnio lokalni lobist Frédéric Baldan. Kasnije su mu se pridružile mađarska i poljska vlada, iako je potonja u procesu povlačenja svoje žalbe nakon izborne pobjede proeuropske vlade koju vodi Donald Tusk, rekao je glasnogovornik poljske vlade za Politico.

Činjenica da je EPPO od belgijskih organa preuzeo slučaj cijelom skandalu daje još ozbiljniju notu, zbog koje bi pod povećalo europskih istražitelja mogla doći i čitava Komisija, i to uoči predstojećih izbora za Europski parlament na kojima aktualna šefica želi osigurati još jedan mandat na čelu EU.

Europska komisija do sad je uporno izbjegavala davati ikakve službene informacije o slučaju, a medijima nije formalno potvrdila čak ni samo postojanje sporne prepiske između von der Leyen i Bourlea.

Dogovor o dostavi Pfizerovih cjepiva procijenjene vrijednosti od 20 milijardi dolara,  bio je interpretiran kao jedan od najvećih trijumfa Ursule von der Leyen. Međutim, u međuvremenu se ispostavilo kako je narudžba bila nerealno velika, zbog čega se vrijednost 'propalih' doza procjenjuje na 4 milijardi eura.