LAŽI O FINANCIJSKIM POTEŠKOĆAMA

Glasine potaknule povlačenje novca iz Swedbanka

12.12.2011 u 18:32

Bionic
Reading

Više od 10 tisuća Latvijaca povuklo je depozite iz banke Swedbank u švedskom vlasništvu nakon što su se proširile glasine da je zapala u financijske teškoće

Klijenti su počeli povlačiti novac u nedjelju pod utjecajem glasina da banka ima pravnih i problema s likvidnošću u Estoniji i Švedskoj. Glasine su se brzo proširile usmenom predajom i putem tekstualnih poruka na društvenoj mreži Twitter.

Swedbank je objavio da je iz bankomata u Latviji povučeno oko 20 milijuna lata (38 milijuna dolara), pa je oko polovine uređaja ostalo bez novca.

'To (povlačenje) neće ni na koji način utjecati na naš rad', kazao je čelnik latvijske podružnice švedske banke Marcis Mancinskis za komercijalnu televiziju LNT, nazvavši glasine 'apsolutno apsurdnima'.

Nervoza je povisila troškove osiguranja povrata potraživanja po latvijskim obveznicama s rokom dospijeća od pet godina na 3,75 postotnih bodova, s ranijih 3,5 postotnih bodova.

Swedbank je najveća banka u Latviji, te u Litvi i Estoniji. Na drugom je mjestu također švedski SEB. Ljudi su počeli izvlačiti novac iz obje banke nakon što su se proširile glasine o problemima u švedskim bankama.

Latvijska policija objavila je da je pokrenula istragu o širenju lažnih vijesti o financijskom sustavu.