porezne izmjene

Glas poduzetnika upozorava: Plaće bi mogle kasniti, računovođe u problemima

27.11.2023 u 11:27

Bionic
Reading

Udruga Glas poduzetnika (UGP) smatra da bi primjena novog pravilnika o doprinosima mogla u probleme gurnuti računovođe, zbog čega bi mogle kasniti plaće

Među poreznim izmjenama koje stupaju na snagu od Nove godine nalazi se promjena u Zakonu o doprinosima koja uključuje olakšice pri plaćanju doprinosa za prvi mirovinski stup, pri čemu njihov iznos ovisi o visini bruto plaće, no utvrditi taj iznos postaje izazov kada zaposlenici u istom mjesecu rade za više od jednog poslodavca, kažu u UGP-u.

Iznose kako nedostatak preciznih podataka o bruto plaći kod svakog poslodavca stavlja računovođe u nezavidan položaj.

"Bez točnih informacija, računovođe nisu u mogućnosti precizno izračunati plaću niti informirati klijenta o očekivanom iznosu primanja", tvrde u UGP-u.

Stoga smatraju da bi novi pravilnik o doprinosima, o kojemu je upravo završeno javno savjetovanje, mogao izazvati velike probleme računovođama koji, kako se navodi, smatraju da će, ako stupi na snagu, praktički biti nemoguće točno obračunati plaću.

"Iako je na javno savjetovanje pristiglo čak 337 komentara – uglavnom računovođa ili poduzetnika, Vlada nije poslušala struku već je donijela odluku kojom dovodi u probleme mnoge koji će propisani pravilnik provoditi u praksi", kažu u UGP-u.

Smatraju zabrinjavajućim što je pred računovođe stavljen pravilnik, za koji tvrde da je neprovediv, nelogičan i kompliciran.

Postavlja se pitanje kako će računovođe na vrijeme dostaviti obračune plaća svojim klijentima, s obzirom na to da će novi sustav uvelike otežati pružanje preciznih informacija o očekivanim primanjima, upozorava UGP.

Udruga stoga poziva Vladu da olakša prijelazno razdoblje računovođama tako da se izračun plaća prema novim pravilima primjenjuje za siječanj umjesto za prosinac, te da se zadrži osnovica od 560 eura za prosinac.

Predlažu i digitalizaciju procesa kako bi se olakšalo uvođenje novih pravila.