podržavaju gradnju lng terminal

Gasfin najavljuje odvoz opasnih tvari i obnovu proizvodnje u Dina Petrokemiji

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 07.02.2018 10:46
  • Objavljeno 07.02.2018 u 10:46
DINA Petrokemija

DINA Petrokemija

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas

Gasfin Grupa će kroz novoosnovanu tvrtku Adria Polymers odmah započeti organizaciju odvoza i iskorištavanja potencijalno opasnih tvari iz proizvodnog kompleksa Dine Petrokemije, te izradu programa obnove i stvaranje preduvjeta za revitalizaciju proizvodnje, izvijestili su u srijedu iz Gasfin Grupe

Na upit Hine, iz Gasfin Grupe su naveli da ta grupa u jadransko-jonskoj regiji, na području Hrvatske, Slovenije, Italije, Crne Gore i Albanije, aktivno razmatra mogućnosti razvoja industrije u području ukapljenog prirodnog plina (LNG-a), za vlastite i javne potrebe te da je "od 2012. interes Gasfina usmjeren na industrijske projekte na lokaciji Omišalj, na otoku Krku".

Kažu da putem novoosnovanih društava u Hrvatskoj, tvrtki Trans Energy i Adria Polymers, Gasfin vodi projekt osiguranja dobave LNG-a, proizvodnje i distribucije električne energije te proizvodnje polimera na bazi sirovina iz plina.

"Kao prioritetni korak u razvoju industrijske lokacije u Omišlju Adria Polymers će za svoj račun odmah započeti organizaciju odvoza i utilizacije potencijalno opasnih tvari proizvodnog kompleksa Dina Petrokemije te izradu programa obnove i stvaranje preduvjeta za revitalizaciju proizvodnje na novim, zdravim ekonomskim osnovama, kroz sinergiju energetskih i industrijskih kapaciteta", naveli su iz Gasfin Grupe.

Podsjećaju da je Gasfin Grupa, u kontekstu svojih razvojnih i investicijskih planova, nedavno putem međunarodnog javnog natječaja preuzela portfelj potraživanja bivše Hypo Banke prema  Diokiju i Dina Petrokemiji u vrijednosti većoj od 100 milijuna eura. Time je Gasfin Grupa stekla status razlučnog vjerovnika nad zemljištima i postrojenjima tih tvornica.

Predsjednik uprave Gasfina Davor Grčević naglašava da Gasfin namjerava u znatnoj mjeri sudjelovati u programima usmjerenim prema diversifikaciji opskrbe energijom Hrvatske, kao i u razvoju industrijskih i logističkih projekata, sa značajnim kapitalnim investicijama u sljedećih nekoliko godina.

"Dugoročno, investicijski projekti na lokaciji industrijske zone u Omišlju na otoku Krku imaju primarni značaj za naše poslovne aktivnosti, što uključuje implementaciju optimalnih rješenja u tri temeljna pravca lokacije u Omišlju - industrijskom, energetskom i ekološkom", kaže Grčević.

Također ističe da je Gasfin otvoren za konstruktivan dijalog sa svim zainteresiranim stranama, uključujući hrvatsku Vladu, lokalnu i regionalnu samoupravu i gospodarske subjekte, oko izbora optimalnog modela implementacije navedenih projekata u javnom, nacionalnom i europskom interesu.

  • +3

Lokacija budućeg plutajućeg LNG terminala

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Iz Gasfina naglašavaju kako podupiru izgradnju LNG terminala na otoku Krku, kao neophodnog projekta šireg regionalnog značaja i važnog dijela tržišnog mehanizma u europskom kontekstu energetske sigurnosti i demonopolizacije pravaca dobave prirodnog plina.

"Hrvatska ima iznimno značajnu ulogu u Gasfinovoj regionalnoj strategiji za smanjenje emisija štetnih plinova u sektoru prometa, za što očekujemo da će, kroz demonopolizirani razvoj tržišta, donijeti višestruke koristi dugoročnim nacionalnim interesima i potrošačima", navode iz Gasfina.

Prema podacima iz Gasfina, Gasfin Grupa je, sa sjedištem u Luksemburgu, zajedno sa partnerskim tvrtkama iz Europske unije i Azije, jedan od globalnih nezavisnih sudionika i pružatelja usluga u području proizvodnje, transporta, distribucije i primjene LNG-a, s naglaskom na razvoj projekata korištenja LNG-a u prometu.

Gasfin Grupa je specijalizirana za razvoj projekata u području ukapljenih plinova i infrastrukture za njihovo skladištenje i prijevoz, što uključuje metan, etan, propan, butan, etilen i druge slične plinove u tekućem i plinovitom stanju.

Tvrtke iz grupe su uključene u brojne investicijske projekte diljem svijeta, putem inženjeringa, isporuke opreme, izgradnje i financiranja. Zajedno sa svim podružnicama, Gasfin Grupa ima više od 600 zaposlenika, a vlasnici, ključni management i kapital Gasfina od osnivanja do danas su u cijelosti porijeklom iz Europske unije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!