NERED U TRANSADRIJI

Gašenjem svjetla uprava prekinula skupštinu dioničara

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.08.2009 09:13
  • Objavljeno 26.08.2009 u 07:52
transadria

transadria

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Glavna Skupština dioničara riječke Transadrie naprasno je prekinuta, nakon što je izglasana smjena nadzornog odbora. Nezadovoljni odlukama malih dioničara, koje je podržao i Hrvatski fond za privatizaciju, predstavnici uprave inscenirali su nestanak struje da bi imali opravdanje za prekid skupštine

Sukob uprave i grupe malih dioničara Transadrie, koja već neko vrijeme upozorava na nepravilnosti u poslovanju društva, kulminirao je na Glavnoj skupštini društva. Mali dioničari, poduprti Hrvatskim fondom za privatizaciju koji kontrolira najveći dionički paket (28 posto temeljnog kapitala), najprije su izglasali nepovjerenje upravi na čelu s Marijanom Ključaričekom, a zatim su predložili svoje članove u novi nadzorni odbor društva.

Kada je rezultat glasovanja jasno pokazivao da stara garnitura gubi vlast, poraženi čelnici odlučili su ugasiti svjetlo. Po nalogu jednog člana uprave isključena je struja u dvorani, što je bio dovoljan razlog da predsjedavajući skupštine Damir Račić prekine daljnje zasjedanje.

Nekad uspješna špediterska tvrtka, riječka Transadria u posljednje vrijeme gomila gubitke. Ove je godine u prvih šest mjeseci ostvarila konsolidirani gubitak od čak 7,9 milijuna kuna i negativni novčani tok iz poslovanja od 13,5 milijuna kuna. Istovremeno su dugovi porasli za enormnih 106,8 milijuna kuna.

Neki sumnjivi poslovni potezi menadžmenta, na koje upozoravaju dioničari, ušli su i u revizorsko izvješće koje nikada nije predočeno javnosti. Tako se, primjerice, u konsolidiranom revizorskom izvješću za 2008. godinu navodi da je ovisno društvo u listopadu 2008. godine preuzelo obrt fizičke osobe za iznos od 16,5 milijuna kuna, pri čemu je ustanovljen gubitak od 5,8 milijuna kuna. U istom revizorskom izvješću navedena je i dodatna kvalifikacija da ovisno društvo u okviru financijske imovine iskazuje potraživanja za pozajmicu fizičkoj osobi u iznosu od 5,8 milijuna kuna, za koju društvo nema ugovorene adekvatne kolaterale povrata, te da se revizor nije uvjerio ni u dokumentiranost odobrene pozajmice.

Na brojne upite dioničara da pojasni takve poslovne poteze, uprava se nikada nije očitovala. A nakon jučerašnje skandalozne skupštine, čini se da će se rat uprave i malih dioničara, koji su na svoju stranu pridobili i Hrvatski fond za privatizaciju, preseliti u sferu pravosuđa

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi