UPUĆENI IZVORI

G7 odustaje od redovnih analiza cjenovnog limita za rusku naftu

06.09.2023 u 16:16

Bionic
Reading

Skupina vodećih razvijenih gospodarstava G7 i njezini saveznici odustali su redovnih analiza cjenovnog limita za rusku naftu, rekli su upućeni izvori

U prosincu G7 je zajedno s EU-om i Australijom ograničio cijenu ruske nafte na 60 barela, zaprijetivši prijevoznicima i osiguravateljima sankcijama budu li servisirali skuplje ruske barele. U veljači ograničili su i cijene ruskih derivata.

Cjenovni limit za rusko teško gorivo određen je na 45 dolara po barelu, a za lako gorivo, poput benzina i dizela, na 100 dolara po barelu.

Mehanizam je predložio Washington kako bi se Moskvi ograničio prihod za financiranje rata u Ukrajini, ali i spriječili tržišni poremećaji zbog EU-ovog embarga na rusku naftu.

Zemlje EU-a trebale su redovno analizirati limit, u razmacima od dva mjeseca, a G7 po potrebi, radi eventualne izmjene iznosa i provjere provedbe.

Ruski proizvođači našli su pak načina da prodaju naftu i po višim cijenama, kupujući osiguranje i prijevozničke usluge od kompanija iz drugih dijelova svijeta, što je Zapadu otežalo provedbu limita.

G7 ga nije mijenjao od ožujka, a četiri osobe upoznate s politikom skupine rekle su da ne planiraju mijenjati mehanizam u skoroj budućnosti.

„U lipnju ili srpnju govorilo se da bi se trebala napraviti analiza ili da bi se bar trebalo razgovarati o analizi, ali formalno se nije dogodilo ništa", rekao je jedan diplomatski izvor.

Neke zemlje EU-a htjele su analizu, ali SAD i članice G7 nisu baš pokazivali interes za izmjene, rekli su izvori.

Cijene nafte na londonskom tržištu dosegnule su pak ovaj tjedan 90 dolara, što znači da je crno zlato, uključujući i ruski Urals, poskupjelo širom svijeta.

Rusko ministarstvo financija priopćilo je da je u kolovozu barel Uralsa u prosjeku stajao 74 dolara. U prvih šest ovogodišnjih mjeseci stajao je u prosjeku 56 dolara.

Rusija je bila prisiljena smanjiti izvoz nafte i proizvoda neposredno nakon uvođenja cjenovnog limita jer je teško pronalazila dovoljno brodova za prijevoz. S vremenom su ipak našli prijevoznike koji ne traže police zapadnih osiguravatelja.

Reuters je izračunao da je od ožujka do lipnja u izvoz najmanje polovine ruskog izvoza nafte i derivata bilo uključeno najmanje 40 posrednika, uključujući tvrtke koje se prethodno uopće nisu bavile tim poslom.

Rusku naftu uglavnom prevoze tankeri čije vlasnike nije moguće precizno utvrditi, ali u transportu još sudjeluju i brodovi sa Zapada, rekao je izvor iz industrije.

Dužnosnik američkog ministarstva financija rekao je ovaj tjedan da je cjenovni limit još uvijek na snazi jer je pomogao smanjiti ruske prihode. Skupina će i dalje biti spremna za brzu reakciju, ali izmjena limita nije u planu u bliskoj budućnost, naglasio je.