budućnost gospodarskih tokova

Futurolog svjetskog glasa Matthew Griffin glavni je predavač na konferenciji HGK o lancima vrijednosti

28.04.2022 u 09:45

Bionic
Reading

Što savjetnik iza savjetnika misli o budućnosti gospodarskih tokova

Matthew Griffin, poznati svjetski futurolog, autor i osnivač Instituta 311 za strateško predviđanje i istraživanje budućnosti održat će 4. svibnja u zagrebačkoj Laubi središnje predavanje konferencije HGK 'Kako preživjeti krizu u lancima vrijednosti'. Kao jedan od najistaknutijih svjetskih stručnjaka za inovacije i strategije, Griffin pomaže vladama, investitorima, multinacionalnim tvrtkama i regulatorima diljem svijeta da osmisle, izgrade i vode uključivu te održivu budućnost.

Konferencija će biti usmjerena na istraživanje prilika za hrvatski izvoz te definiranje preduvjeta koje je potrebno osigurati kako bi se te prilike i iskoristile. Segmenti globalnih lanaca vrijednosti, od ponude, potražnje i preferencija potrošača do tehnologije i relevantne regulative, stalno se mijenjaju, a dodatna je nestabilnost uzrokovana ratnim zbivanjima u Europi, kao i pandemijskom krizom. Zbog tih izazova od domaćih se izvozno orijentiranih tvrtki očekuju veća fleksibilnost, agilnost i inovativnost u poslovanju, ulaganja u vrhunske tehnologije i inovacije, povezivanje unutar djelatnosti, diverzifikacija u ponudi te novi poslovni modeli.

Nestabilnost uzrokovana pandemijom i ratnom nesigurnosti pred izvozno orijentirane kompanije stavlja dodatne izazove po pitanju fleksibilnosti, agilnosti i inovacija.

Sudionicima konferencije Griffin će prenijeti svoje bogato iskustvo rada s renomiranim multinacionalnim kompanijama te ukazati na konkurentne poslovne modele kojima hrvatske tvrtke mogu iskoristiti prilike koje im pruža izvozna orijentiranost proizvoda i usluga. Govorit će o tome i kako premostiti izazove koji se pojavljuju u vremenima sve veće nesigurnosti i nepredvidljivosti uvjeta u njihovom okruženju.

Strateški savjetnik svjetske klase

Nakon što je radio u tvrtkama poput IBM-a, ATOS-a i EMC-a Griffin, u javnosti je često nazivan 'savjetnikom iza savjetnika' te 'mladim Kurzweilom', danas je strateški savjetnik svjetske klase koji pomaže u izgradnji stoljetnih tvrtki. Osnovač je Instituta 311, globalnog savjetodavnog tijela za daleku budućnost sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koje radi s najcjenjenijim svjetskim brendovima, vladama, institucijama i investitorima kako bi im pomoglo istražiti, osmisliti, izgraditi i oblikovati budućnost globalnog poslovanja, kulture i društva. Griffinov rad u Institutu temelji se na pozitivnoj promjeni – njihova misija je biti pokretačka snaga koja rješava najveće svjetske izazove te pomaže organizacijama izgraditi održivo i trajno nasljeđe, korisno za čitavo društvo. Osim Instituta, Griffin je osnovao i World Futures Forum te XPotential University, dvije filantropske organizacije čija je misija smanjenje globalne nejednakosti i osiguranje preduvjeta kako bi prednosti budućnosti bile dostupne svima, neovisno o njihovim sposobnostima ili naslijeđu. Među Griffinovim klijentima su članovi kraljevske obitelji, svjetski čelnici, vlade država G7 i G20 te poznate multinacionalne kompanije, uključujući Microsoft, SAP, Samsung, T-Mobile, Lego, Deloitte, Huawei i LinkedIn.

Na konferenciji dvije panel rasprave s poduzetnicima na temu kriza i prilika u lancima vrijednosti

Uz Griffina, na konferenciji će govoriti mnogi uspješni hrvatski poduzetnici koji će svoja iskustva i poslovne prakse sudionicima konferencije prenijeti kroz dvije panel rasprave o novim trendovima i mogućim prilikama za domaće gospodarstvo. Na prvom panelu naziva 'Kriza je prilika: Budućnost lanaca vrijednosti i dobave' bit će tematizirana krhkost globalnih lanaca vrijednosti. Outsourcing, offshoring i vitki (lean) proizvodni sustavi s niskim zalihama (tzv. 'just in time') učinili su europsko gospodarstvo ranjivim na poremećaje i nedostatke lanaca opskrbe. Fokus panela bit će kako Hrvatska, kao malo i otvoreno tržište, koristi moguće prilike za jačanje izvoznih kapaciteta i internacionalizacije svojih industrija.

Poduzetnici će na panelima govoriti o prilikama i dodanoj vrijednosti koje za njih nose internacionalizacija poslovanja i jačanje izvoznih kapaciteta.

Na panelu 'Inovativnost i hrabrost: Kako 'pametno' internacionalizirati domaću industriju' poduzetnici će govoriti o prilikama koje za mala i srednja poduzeća nudi povezivanje s međunarodnim lancima dobave, s čime mogu ostvariti veću dodanu vrijednost u svom poslovanju pristupom bogatoj mreži znanja i inovacija. Tvrtke koje su dio globalnih ili regionalnih lanaca vrijednosti obično pokazuju visoku razinu inovativnosti, veću učinkovitost i povećanu produktivnost. Za iskorak u tom smjeru poduzetnicima će biti potrebna i značajna financijska sredstva, do kojih je moguće doći kroz natječaje u okviru novog VFO-a namijenjenima specijalizaciji i industrijskoj tranziciji tvrtki.

Više informacija o konferenciji kao i formular za prijavu dostupni su na internetskoj stranici hgk.hr.