POSJET ISTRI

Francuzi žele ulagati u poljoprivredu, promet i turizam

13.01.2012 u 14:30

Bionic
Reading

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jerome Pasquier u pratnji savjetnika za ekonomske poslove Philippea Colombanija te predsjednika Uprave Bina Istre Davida Gabelice sastao se u Poreču s gradonačelnikom Edijem Štifanićem i istarskim županom Ivanom Jakovčićem

Povod susreta je buduće bratimljenje mediteranskih gradova s jakom turističkom privredom, Poreča i Antibesa, istaknuo je na konferenciji za novinare župan Jakovčić, najavivši da Istarska županija u sklopu programa predstavljanja hrvatske kulture u Francuskoj planira održati u Antibesu i Reinsu dva 'istarska događanja'. Naime, kako je kazao, u jednoj od većih galerija u Reinsu održala bi se izložba istarskih umjetnika, dok bi se u Antibesu, gradu poznatom po džez festivalu, održao koncert istarskih džezista.

No, osim kulturne suradnje, župan je istaknuo da se otvaraju mogućnosti značajnije gospodarske suradnje s francuskim regijama, napomenuvši da Istra već dulje surađuje s regijom Champain-Arden.

'S obzirom na skorašnji ulazak Hrvatske u EU, sve više francuskih tvrtki je zainteresirano za mogućnosti ulaganja', kazao je francuski veleposlanik Pasquier, napomenuvši da su promet, poljoprivreda i turizam tri ključna sektora u kojima Hrvatska ima kompetitivne prednosti te su francuske kompanije zainteresirane za mogućnosti ulaganja u tim područjima.

Kako je istaknuo savjetnik za ekonomske poslove u francuskom veleposlanstvu Philippe Colombani, uz nastavak gradnje Ipsilona, francuske tvrtke zainteresirane su također za ulaganja u riječku luku, Zračnu luku Zagreb te na području turizma u projekt Brijuni rivijera.