sanacija u vukovarskoj

[FOTO/VIDEO] Tri tjedna prije roka uklonjena betonska nadstrešnica s kuturnog dobra koja je prijetila Zagrepčanima. Pogledajte kako je izgledalo skidanje zadnje gromade od 19 tona

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 24.02.2021 16:59
  • Objavljeno 24.02.2021 u 16:59
Dovršetak radova na zgradi u Ulici grada Vukovara 52, u Zagrebu

Dovršetak radova na zgradi u Ulici grada Vukovara 52, u Zagrebu

Izvor: Licencirane fotografije/Spegra / Autor: Licencirane fotografije/Spegra

Posljednji komad betonske konstrukcije težak 19 tona u srijedu poslijepodne spušten je s krova u Vukovarskoj ulici 52 u Zagrebu, čime je završena sanacija potresom oštećene Mornaričke zgrade i uklonjena prijetnja stanarima i prolaznicima

Još tjedan dana na ovoj lokaciji uklanjat će se stupovi i građevinski otpad, što znači da je specijalizirana splitska tvrtka Spegra posao obavila puna tri tjedna prije postavljenog roka.

Krovna konstrukcija na ovoj zgradi, izgrađenoj 1960. godine i zaštićenoj kao kulturno dobro, bila je teška 250 tona i počivala je na iznimno tankim stupovima. Teško je oštećena u potresima u ožujku i prosincu prošle godine te je ostala prijeteći nagnuta.

Uklanjanje betonske nadstrešnice na zgradi u Ulici grada Vukovara 52, u Zagrebu

Izvor: tportal.hr / Autor: Spegra

'Zamišljena je i projektirana poprilično nespretno, a glavni problem su izrazito vitki stupovi koji nose dio betonske konstrukcije. Ne može se vratiti u prvobitno stanje i imati zadovoljavajući stupanj stabilnosti, te je logična odluka o njenom uklanjanju', kazao je za tportal vlasnik Spegre Berislav Borovina.

Nadstrešnica je u potresu doživjela potpunu deformaciju i stoga je njeno uklanjanje predstavljalo relativno zahtjevan zadatak čak i za tvrtku poput Spegre. Najprije su izgrađeni hodnici za zaštitu stanara i prolaznika od pada sitnih komada ili eventualnog novog potresa, a potom skela koja je podupirala samu konstrukciju i sprječavala nekontrolirane pomake. Potom je uslijedila faza njene razgradnje i usitnjavanje na manje komade težine 5 do 20 tona, koji su dizalicom spuštani na tlo s južne strane zgrade.

Uklanjanje betonske nadstrešnice na zgradi u Ulici grada Vukovara 52, u Zagrebu

Izvor: tportal.hr / Autor: Spegra

'Najvažnija je bila organizacija gradilišta jer je svaka greška mogla voditi prema katastrofi', objašnjava za tportal voditelj gradilišta Ante Borovina.

'U svakom bloku trebalo je izbušiti rupe te provući lance i cijevi, a potom izračunati težinu kojom ga dizalica mora pritezati. No teorija je jedno, a praksa drugo: ovakav posao zahtijeva i iskustvo na gradilištu, predviđanje kako će se ponašati elementi i sprječavanje mogućnosti da dizalica 'zapleše', pa i pukne. U svakom trenutku trebalo je biti oprezan i koncentriran, a tu su uvijek bile i opasnosti od jakog vjetra i novog potresa', dodaje Ante Borovina.

Uklanjanje betonske nadstrešnice na zgradi u Ulici grada Vukovara 52, u Zagrebu

Izvor: tportal.hr / Autor: Spegra

Radnici 'Spegre' posao su odrađivali na visini od 40 metara, u gusto naseljenom gradskom području, a osim jakih vjetrova osjetili su i temperature ispod nule, pa i serije manjih potresa koji se posljednjih mjeseci događaju u Zagrebu i okolici.

Ova tvrtka s trideset godina tradicije i dvjestotinjak zaposlenih jedna je od rijetkih specijaliziranih za obnovu specifičnih građevina poput mostova, tunela, vijadukata, termo ili hidroelektrana te radove na sanaciji kulturne baštine, odnosno najzahtjevnije poslove kojima se bavi vrlo mali broj izvođača. U svojim referencama ima stotine izvedenih pothvata poput sanacije Paškog, Krčkog, Masleničkog i Dubrovačkog mosta, niza vijadukata i prometnica, desetaka crkava, palača i dvoraca, hvarskog Arsenala i Kneževa dvora u Dubrovniku, ali i Starog mosta u Mostaru. Nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa deseci njenih radnika i strojeva volonterski su uklanjali urušene i opasne dijelove građevina i spomenika kulture.

Izvor: tportal.hr / Autor: Spegra

Njen vlasnik Berislav Borovina je još 1979. godine kao mladi inženjer bio uključen u sanaciju Dubrovnika nakon potresa u Crnoj Gori, potom je radio na Građevinskom fakultetu i kasnije na Građevinskom institutu, nakon čega je 1989. godine odlučio da je upravo to niša kojom se želi baviti, prvi u Hrvatskoj. Mala obiteljska tvrtka narasla je od toga da su sami konstruirali i dali izraditi opremu za injektiranje, pa do kupovine prve Hamelmannove visokotlačne pumpe 1997. godine. Preko četvrtine zaposlenih danas su visokoobrazovani, imaju timove koji pokrivaju sve hrvatske regije, a konkurentni su i na svjetskom nivou.

Skidanje krovne konstrukcije u Zagrebu za ovu tvrtku zapravo je mali posao, barem po obujmu; trenutno rade i na sanaciji dvaju mostova u Zagrebu i jednog u Sisku, dovršetku poslova na hvarskom Arsenalu i pripremi sanacije krovišta katedrale u Hvaru, a surađuju i s kineskim tvrtkama na injektiranju najosjetljivijih dijelova Pelješkog mosta.

  • +5
  • +2

Vukovarska 52, Zagreb, sanacija zgrade

Izvor: Licencirane fotografije/Spegra / Autor: Licencirane fotografije/Spegra

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!