domaći proizvod

[FOTO] Brodosplit: Novogradnja 487 krenula na prvu plovidbu, evo kako izgleda putnički brod za polarne ekspedicije

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 19.12.2020 13:14
  • Objavljeno 19.12.2020 u 13:12
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Brodosplit

Iz luke brodogradilišta Brodosplit po prvi put vlastitim je pogonom na dokovanje u Viktor Lenac otplovila Novogradnja 487, putničkog broda za polarne ekspedicije, koji će nositi ime ''Ultramarine''. Nakon dokovanja, novogradnja će se vratiti u splitski akvatorij, gdje će se obaviti probne vožnje i završno opremanje prije primopredaje u prvoj polovici veljače.

Brod Ultramarin dugačak je 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima.

'Tehnološki napredan brod za polarne ekspedicije ugovoren je s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije. Brod, koji je u more porinut u svibnju, praktički je većim dijelom sagrađen tijekom pandemije koronavirusa, što pokazuje sposobnost Brodosplita da i u najtežim uvjetima završava naručene poslove u ugovorenim rokovima', priopćeno je.

Ultramarine

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Brodosplit

Vrijednost broda je preko 106 milijuna eura, kredit za njegovu gradnju osigurao je HBOR, a jamstvo je u svibnju 2018. dala hrvatska Vlada.

Tim brodom Brodosplit učvršćuje svoju poziciju na tržištu putničkih brodova do 200 metara duljine gdje konkurira u niši graditelja najmodernijih polarnih kruzera, priopćeno je u subotu iz Odnosa s javnošću Brodosplita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!