fortenova grupa

Ova šarolika družina će s Peruškom voditi novi Agrokor. Otkrivamo tko su i tko ih je pogurao

01.03.2019 u 18:20

Bionic
Reading

Agrokor je u četvrtak objavio kako od prvog travnja postaju Fortenova grupa, koja više neće imati Upravu i Nadzorni odbor, već izvršne direktore i Upravni odbor koji će 'glumiti' nadzornike. U njemu će sjediti devet ljudi. Neki od njih dobro su poznati u našoj javnosti, odlazili su predsjednici i premijeru, dok za druge nažalost možemo samo nagađati tko su jer niti u Agrokoru još nemaju njihove službene biografije

Prekršteni Agrokor nastavit će voditi Fabris Peruško (kojem će pripasti i jedno mjesto u neizvršnom Upravom odboru), dok će mu Irena Weber i dalje biti zamjenica i glavna operativna direktorica. Njima će se pridružiti izvršni direktor za financije (CFO), čije ime još nije objavljeno.

U neizvršnom Upravom odboru bit će šaroliko društvo koje su predložili dioničari Agrokora. Maksim Poletajev i Sergej Volk najpoznatiji su našoj javnosti. Obojica su visokorangirani menadžeri Sberbanka, pojedinačno najvećeg vlasnika Agrokora.

Za Poletajeva se prošle godine pisalo da prelazi u poslovno carstvo Olega Deripaske, no to je brzo demantirano. Ostao je raditi u Sberbanku te je nagrađen posebnim angažmanom u Agrokoru. Inače, Poletaev je u Sberbanku već 20 godina, a imao je titule posebnog savjetnika predsjednika Uprave Hermana Grefa i njegova prvog zamjenika. Svojevremeno se čak nagađalo da će on osobno preuzeti vođenje Agrokora.

Poletajevu će društvo u Upravnom odboru praviti nešto manje poznati Sergej Volk, koji je u Sberbanku tek nešto više od dvije godine, koliko je proveo i u VTB banci, a bio je i direktor ruske podružnice švicarskog UBS-a i zaposlenik savjetničke tvrtke Strategy Capital. Na svojem profilu na LinkedInu pohvalio se kako je od listopada 2010. do kolovoza 2012. uzeo predah od karijere i uživao s obitelji i prijateljima te surfao i zmajario.

  • +4
Fabris Peruško i Sergei Volk Izvor: Pixsell / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Je li on u Hrvatskoj zapravo šef Poletajevu ili Poletajev pazi na Volka, veliko je pitanje, no u Hrvatskoj su našli zajedničku prijateljicu, poduzetnicu Oksanu Dvinski, koja je pak bliska bivšem šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku i njegovoj supruzi Ani. Volk, Poletajev i Dvinski zajedno su na Pantovčaku obišli i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, ali i premijera Andreja Plenkovića na Markovu trgu. Tada je javnosti poručeno da se razgovaralo o nagodbi u Agrokoru.

Volk i Poletajev nisu jedini članovi Upravnog odbora novog Agrokora bliski ruskim bankama. Tu je i Julian Michael Simmonds, za kojeg Bloomberg piše da je član Nadzornog odbora VTB banke, koja također ima značajan vlasnički udio u koncernu. Simmonds je radio u londonskom Citibanku, u kojem je proveo tri desetljeća te bio šef odjela trgovanja i strukturiranih proizvoda. Četiri godine bio je i šef Saxo banke.

Ruski utjecaj vidi se i u prijedlogu da u Upravu uđe Miodrag Borojević. Taj rođeni Osječanin šef je jednog od najvećih ruskih maloprodajnih lanaca - O'KEY-a. Njegova karijera u maloprodaji impresivna je. Prije odlaska u Rusiju bio je šef talijanskog REWE-a te je bio zadužen za njegovo restrukturiranje. Radio je u Kauflandu, a bio je zadužen za Rumunjsku, Hrvatsku, Bugarsku, Slovačku i Češku. Osim hrvatskog jezika, služi se engleskim, njemačkim, ruskim, talijanskim i bugarskim. I o Borojeviću se lani pisalo kao o jednom od kandidata za preuzimanje vođenja cijelog Agrokora.

Za Ruse radi i Paul Foley, i to kao član Nadzornog odbora Magnita, također velikog ruskog trgovačkog lanca koji se u medijima proglašavalo novim vlasnicima Konzuma. Foley je u Magnitu tek deset mjeseci, a dobar dio svoje karijere proveo je u Rusiji, Bjelorusiji, Crnoj Gori kao konzultant u vlastitoj kompaniji Foley Retail Consulting, dok je čak 23 godine radio u njemačkom lancu Aldi na raznim rukovodećim pozicijama.

Dok će se Borojević vjerojatno koncentrirati na Konzum i Tisak, prehrambenim dijelom koncerna mogao bi se baviti Daniel Boehi. Riječ je o menadžeru koji se školovao u Švicarskoj, a držao je vodeće pozicije u IBM-u, Nestleu i Danoneu. Počekom dvijetisućitih postao je šef Capri Sonnea, najvećeg svjetskog proizvođača dječjih sokova. Od 2012. radi kao glavni operativni direktor u srbijanskom Bambiju te Knjazu Milošu. Može se pretpostaviti da su njega u Agrokor gurnuli mali dioničari - poglavito dobavljači.

Da Fortenova grupa ne bude baš pod punom kontrolom Rusa i njihovih produljenih ruku, pobrinut će se američki 'ataše' Kelly Griffith. On je proveo 15 godina u kalifornijskom maloprodajnom lancu Safeway te je dogurao do funkcije višeg potpredsjednika, a posljednjih godina bavi se konzultacijama u tvrtki Pro-Motion Partners i u Upravni odbor su ga zasigurno pogurnuli američki investicijski fondovi predvođeni Knighheadom.

Zadnji član uprave još je uvijek misterij, a zna se samo da će on zastupati radnike.