KASNI JOŠ JEDNA MJERA

Fondovi za gospodarsku suradnju tek na jesen

kalmeta, popijač, dropulić

kalmeta, popijač, dropulić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Kad je prije tri mjeseca Ministarstvo gospodarstva objavilo javni poziv ulagačima da s državom sudjeluju u osnivanju fondova rizičnoga kapitala - tzv. fondova za gospodarsku suradnju (FGS) - ministar Đuro Popijač rekao je da je prve fondove realno očekivati u svibnju

Kao i Vladin plan jednokratnog rješenja dospjelih dugova, piše Poslovni dnevnik, to se pokazalo preoptimističnim. Ili je ministar precijenio iskazani interes ili pak podcijenio pripremne poslove oko prikupljanja kapitala i ukupnu investicijsku klimu. Kako god bilo, ni jedno od postojećih upravljačkih društava za fondove rizičnog kapitala još nije ušlo ni u postupak odobrenja prospekta FGS-a kod Hanfe, a potencijalni novi igrači još nisu ni u postupku licenciranja upravljačkog društva.

Sve, dakle, upućuje da prije jeseni ne treba očekivati da operativno zaživi taj model ulaganja u kapital tvrtki, u kojem je država spremna sudjelovati s ukupno do milijardu kuna od čega u ovoj godini do 200 milijuna.

U Quaestus Private Equityju i u Nexus Private Equityju, dvjema već aktivnim menadžment kompanijama za fondove rizičnog kapitala, kažu da su prezentacije i razgovori s investitorima poodmakli te bi prospekte na odobrenje Hanfi trebali proslijediti u lipnju.

Zasad se u financijskim krugovima među zainteresiranima za osnivanje FGS-a spominje i zagrebačka ICF Grupa. Neslužbeno Poslovni dnevnik saznaje da u ICF-u još važu hoće li ući u taj biznis, a ako to i odluči, on bi poput drugih novih igrača prvo morao registrirati upravljačko društvo i od Hanfe dobiti suglasnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi