PRESUDA UPRAVNOG SUDA

Fižulići moraju dati ponudu za preuzimanje Magme

Goranko Fižulić

Goranko Fižulić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Upravni sud presudio je da su većinski vlasnici Magme Goranko i Biserka Preininger Fižulić ipak dužni podnijeti ponudu za preuzimanje tvrtke. Zbog kupnje 400 dionica 2007, što su platili 122.000 kuna, vlasnicima Magme sada trebaju milijuni

Upravni sud, na čiju je adresu Goranko Fižulić podnio tužbu, osporavajući rješenje Hanfe jer se transakcija dogodila pogreškom, zaključio je da većinski vlasnici Magme moraju objaviti ponudu za preuzimanje.

Tako zbog 122.000 kuna, koliko je 2007. plaćeno 400 dionica, supružnici Fižulić danas trebaju stotine milijuna kuna za preuzimanje. U javnoj ponudi cijena ne može biti manja od najviše po kojoj su stečene presudne dionice, a to je 306 kuna. Izuzmu li se njihove, cijena preostalih dionica doseže gotovo 650 milijuna kuna, ako se svi dioničari odluče na prodaju.

Paradoks je tim veći, jer je 306 kuna za dionicu Magme danas basnoslovan iznos s obzirom na to da se njome trguje po 50 kuna. Još 24. rujna 2007, mjesec i pol nakon inicijalne javne ponude, Goranko Fižulić kupio je 400 dionica tvrtke na burzi. Tim je potezom preskočio 25 posto vlasništva, zakonsku granicu nakon koje nastaje obaveza za preuzimanje preostalih dionica žele li ih ostali vlasnici prodati.

Iako je kupnja u njegovo ime bila greška, jer je transakcija trebala biti obavljena za trezor, Hanfa odlučuje da je zajednička obaveza sa suprugom Biserkom važeća jer zakon ne poznaje pojam greške ili zabune u stjecanju. Supružnici su se žalili na rješenje u dva odvojena postupka, no Upravni sud je  spojio predmete i donio po obitelj Fižulić nepovoljnu odluku da se tužbe odbijaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi