DANAK KORONAKRIZE

Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-, a pad BDP-a bit će 9 posto

05.12.2020 u 07:20

Bionic
Reading

Kao što je to učinila u lipnju, rejting agencija Fitch je u najnovijom izvješću od 4. prosinca potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske 'BBB-', a izglede procijenila kao stabilne

U lipnju je Fitch predviđao da će hrvatsko gospodarstvo pasti za 8,4 posto ove godine, a u najnovijem izvješću očekuje se pad BDP-a od 9 posto. Unatoč boljim rezultatima u turizmu od predviđanja, za veći pad BDP-a zaslužna je pogoršana epidemiološka situacija koja je dovela do smanjenja osobne potrošnje i izvoza usluga, a i kratkoročne prognoze su loše zbog novih epidemioloških mjera.

Kao pozitivne stranu Fitch ističe dobre izvozne rezultate, te što su se izvoznici pokazali otpornim na izazove pandemije. Dobri izvozni rezultati spriječili su drastičniji pad BDP-a, smatra Fitch.

Budući da će se i u sljedećoj godini osjećati ekonomski efekti pandemije koronavirusa te da će trebati vremena da se oporavi sektor usluga, Fitch predviđa ekonomski rast od 3,8 posto u 2021. godini. Očekuje se porast investicija zahvaljujući javnim investicijama u obnovu Zagreba oštećenog potresom.

Rast od šest posto očekuje se u 2022. godini kada nestanu ekonomski efekti pandemije, te kada poraste potražnja zahvaljujući postupnoj implementaciji projekata vezanih uz instrument za oporavak "Next Generation EU".

  • +8
Testiranje na koronavirus na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

U 2020. očekuje se proračunski deficit od osam posto BDP-a. I dok vlada predviđa da će proračunski deficit u 2021. biti 2,9 posto, Fitch očekuje da on iznosi 3,5 posto BDP-a, dok bi 2022. godine trebao iznositi 2,2 posto BDP-a.

Ove godine javni dug će se povećati i iznosit će će 87,4 posto BDP-a, a u 2021. bi trebao pasti na 85,5 posto, te na 81,6 posto u 2022. godini, procjenjuje Fitch, te napominje da je financijski sektor ostao jak, a banke su zadržale visoku likvidnost.