MILANOVIĆU DALI ŠANSU

Fitch pojasnio pozitivnu ocjenu kreditnog rejtinga

  • Autor: Antonela Radić
  • Zadnja izmjena 10.09.2012 21:12
  • Objavljeno 10.09.2012 u 20:11
Fitch

Fitch

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Fitch Ratings u novom izvješću 'Hrvatska: Fiskalna politika ključna je za održavanje investicijskog rejtinga' priznaje da su dali vladi Zorana Milanovića šansu iako su trebali rezati rejting još u ožujku

Iako nigdje decidirano nisu napisali da su namjeravali srezati rejting Hrvatske, oprezno su to između redaka iskazali rekavši da je uobičajena praksa da se rejting 'riješi', naročito kada je izgled negativan. Hrvatska je od 2009. imala ocjenu BBB- uz negativne izglede, a u ožujku je Fitch nekoliko dana nakon objave proračuna, potvrdio rejting s negativnim izgledom. Inače je već negativni izgled svojevrsna najava skorog rezanja boniteta, a to bi za Hrvatsku bio znak pada na razinu 'smeća', odnosno rejtinga ispod investicijske ocjene.

Ti su napori dobro usmjereni i donijeli su rezultate u kratkom roku - kažu analitičari Fitcha koji su zadovoljni napretkom Hrvatske u rješavanju problema javnih financija. Podsjetimo, Fitch je zadržao kreditni rejting Hrvatske na BBB-, ali je korigirao izglede s negativnog na stabilan. To znači da je naš rejting na neko vrijeme siguran.

Iako se hvali porezna disciplina i smanjivanje utaje poreza, Fitch upozorava Vladu da je još puno izazova ispred nje. Ključno je da smanjite deficit i započnete strukturne reforme - poručuju iz bonitetne kuće. A najavljuju nam novi ciklus recesije iz kojeg se nećemo lako ni brzo izvući.

BDP će u ovoj godini pasti za 1,7 posto, a nakon toga slijedi dulje razdoblje umjerenog rasta pol stopi od svega 1,5 posto. Ponovili su da vjeruju da će izmjene radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora omogućiti fleksibilnije plaće u javnom sektoru, koje trebaju biti prilagođenije ekonomskom ciklusu, a poručuju Vladi da bez fleksibilnijeg otpuštanja neće biti ni novog zapošljavanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi