it sektor

FER i Syntio pokreću vještinu 'Tehnologije podatkovnog inženjerstva u oblaku'

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 31.01.2022 16:07
  • Objavljeno 31.01.2022 u 16:07
Cloud - ilustracija

Cloud - ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Syntio i FER pokrenuli su edukacijski modul za studente FER-a na temu podatkovnog inženjerstva i DevOps (software development and IT operations), koji predstavlja skup stručnih znanja iz više različitih područja računarstva s ciljem implementacije, ispitivanja, razmještaja, produkcije, nadzora i upravljanja raspodijeljenih informacijskih sustava u oblaku.

Ovime će 30 studenata, koliko iznosi predviđena upisna kvota za prvu godinu provedbe, dobiti mogućnost učiti vještine koje su danas vrlo tražene od poslodavaca u IT sektoru te tako znatno povećati vlastitu konkurentnost na vrlo dinamičnom tržištu rada.

Edukacijski modul organiziran je kao vještina (izvannastavni kolegij) na FER-u tijekom kojeg studenti stječu praktična znanja o relevantnim tehnologijama na tržištu rada kroz partnerstvo između fakulteta i industrije koja takve kadrove zapošljava. U usporedbi sa sveučilišnim kolegijima, edukacijski moduli organizirani kao vještine znatno su manjeg opsega i posebno su orijentirani na stjecanje konkretnih, praktičnih i kod poslodavaca odmah primjenjivih vještina. Time se uklanja potreba za dužim razdobljem učenja nakon zaposlenja te istodobno zaposlenik odmah može postati produktivan, kako na vlastito zadovoljstvo, tako i na korist poslodavca.

U izvođenju nastave sudjelovat će suradnici iz poduzeća Syntio s velikim iskustvom na brojnim ostvarenim projektima, a nositelj kolegija na FER-u je Marko Horvat. Upisi su otvoreni do 8. veljače 2022. godine.

"Cilj predmeta je razviti vještine studenata u području podatkovnog inženjerstva u oblaku korištenjem alata dostupnih na postojećim platformama u oblaku, ali i korištenjem alata neovisnih o platformi koji će raditi u gotovo svakom okruženju. Studenti će naučiti temeljne procese na svakom projektu podatkovnog inženjerstva, kao što su unos, pohrana, prijenos, transformacija, čišćenje, validacija i posluživanje podataka, no isto tako i postupke upravljanja izvornim kodom, serverless programskim okolinama i kontinuiranom integracijom i isporukom koda, odnosno postupke koji su neophodni na današnjim projektima podatkovnog inženjerstva u oblaku", rekao je Davorin Cetto, Syntio CEO.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!