POTPISALI UGOVOR O SURADNJI

Feelsgood i Zagrebačka banka zajedno će ulagati u projekte s pozitivnim društvenim učinkom

28.06.2022 u 14:47

Bionic
Reading

Član uprave Zagrebačke banke Slaven Rukavina i član uprave Feelsgooda Petar- Pierre Matek, potpisali su u utorak Ugovor o poslovnoj suradnji između Zagrebačke banke dd i Feelsgood Capital Partners d.o.o. Ugovor podrazumijeva suradnju na projektima koji mogu ostvariti mjerljiv i namjeravan društveni učinak, u sklopu redovnog poslovanja Feelsgood fonda za investiranje s društvenim učinkom i u sklopu programa Bankarstva s društvenim utjecajem Zagrebačke banke, kao i redovnog poslovanja s klijentima i potencijalnim klijentima Banke, poslovnim subjektima

'Zagrebačka banka, kao dio UniCredit Grupe, iznimno je posvećena osnaživanju lokalnih zajednica u kojima posluje. Izraz te posvećenosti je naš program Bankarstvo s društvenim utjecajem, putem kojeg potičemo i financiramo poduzetnike i projekte koji ostvaruju pozitivan društveni utjecaj.

Suradnjom Zagrebačke banke, banke broj 1 na tržištu i Feelsgooda, prvog hrvatskog social impact fonda, ostvarit ćemo značajni sinergijski učinak u području financiranja projekata s društvenim utjecajem, osnaživanju financijske pismenosti i zajedničkoj promociji investiranja s utjecajem, bez kojeg nema napretka za tvrtke', rekao je Slaven Rukavina, član Uprave Zagrebačke banke.

Petar-Pierre Matek, član uprave Feelsgood Capital Partners, rekao je kako je ulaganje s učinkom uzbudljiva i brzo rastuća industrija pokrenuta investitorima koji uz financijski povrat očekuju pozitivan utjecaj na društvo i okoliš.

'Feelsgood je prvi i vodeći ulagač s društvenim učinkom u Hrvatskoj kojem na putu edukacije i potpore poduzetnicima koji ugrađuju pozitivan učinak u svoje businesse s jedne strane, te zagovaranja teme kod nositelja politika s druge strane, pomažu relevantni partneri u poduzetničko-investicijskom eko sustavu u Hrvatskoj. Zagrebačka banka je u tom smislu iznimno snažan partner. Sretni smo da smo danas i formalizirali našu suradnju', rekao je Petar-Pierre Matek.

Zagrebačka banka i Feelsgood Capital Partners sudjeluju u neformalnoj radnoj skupini za uspostavu Global Steering Group for Impact Investment - GSG Nacionalnog savjetodavnog odbora u Republici Hrvatskoj. Svrha uspostave odbora je pozicioniraje Republike Hrvatske na globalnom tržištu investiranja s pozitivnim društvenim učinkom kroz provedbu potrebnih aktivnosti za poticanje ekosustava investiranja s pozitivnim društvenim učinkom kao dinamičnog područja s dugoročnim i održivim modelom društvenog utjecaja.

Kao prvu zajedničku aktivnost Zagrebačka banka i Feelsgood Capital Partners financijski su poduprli hrvatsko izdanje knjige UČINAK, Sir Ronalda Cohena, čija je svečena promocija održana nakon ceremonije potpisivanja ugovora o poslovnoj suradnji.

Sir Ronald Cohen, 'UČINAK'

Sir Ronald Cohen je društveni inovator koji pokreće globalnu revoluciju učinka. Predsjeda Globalnom upravljačkom skupinom za ulaganja s učinkom – Global Steering Group for Impact Investment (GSG) i organizacijom Portland Trust. Suosnivač je tvrtke Social Finance u UK-u, SAD-u i Izraelu, te tvrtki Bridges Fund Management i Big Society Capital. Predsjedao je Radnom skupinom za ulaganja s društvenim učinkom skupine G8 (2013. – 2015.), radnom skupinom za društvena ulaganja Ujedinjenoga Kraljevstva (2000. – 2010.) i britanskim povjerenstvom za nepotraženu imovinu (2005. – 2007.). Dobitnik je nagrade Rockefellerove zaklade za inovativnost u društvenom financiranju.

Global Steering Group for Impact Investment (GSG) je samostalna organizacija koja promiče investiranje s pozitivnim društvenim učinkom i poduzetništvo dobro za društvo i planet. GSG je osnovan 2015. godine kao nasljednik Social Impact Investment Taskforce. Kroz svoju misiju proširivanja prakse investiranja s pozitivnim društvenim učinkom, GSG okuplja globalnu zajednicu i surađuje s političarima u kreiranju inicijativa s pozitivnim društvenim i okolišnim utjecajem, kako bi se osigurala razmjena znanja, razvile nove ideje i proizvodi, te kroz Nacionalne savjetodavne odbore (NSO) pomaže razvitku lokalnih ekonomija s pozitivnim društvenim učinkom.

'U knjizi UČINAK Sir Ronald Cohen potvrđuje uvjerenje da sudbinu držimo u vlastitim rukama i nudi fascinantan nacrt za budućnost ispunjenu nadom, potkrijepljenu društvenom snagom ulaganja u učinak', rekla je Kristina Georgieva, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda i bivša izvršna direktorica Svjetske banke.

'Hrvatski je deseti jezik na koji je prevedena ova knjiga. Kad je pisana sredinom 2020. godine tema investiranja s učinkom bila je još na marginama svjetske ekonomske debate. Danas je jasno da je postala mainstream trend za vodeće svjetske ekonomije koje se okreću prema ugradnji dosezanja pozitivnog učinka u poslovne modele. Vlade, businessi, investitori i filantropi danas imaju na raspolaganju alate za investiranje s učinkom koji im omogućuju da rade na poboljšavanju života ljudi i očuvanju planete, na način da posluju uspješno i rade dobro u isto vrijeme', rekao je autor knjige Sir Ronald Cohen.

Izdavač hrvatskog izdanja knjige UČINAK je Udruga Profesor Baltazar, a hrvatsko izdanje izdano je u sklopu projekta Zezara koji udruga provodi iz poziva Jačanje kapaciteta društvenih poduzetnika Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda.

'Zahvaljujemo Zagrebačkoj banci i Feelsgood Capital Partners na financijskim potporama koje su nam, uz sredstva iz EU fondova, omogućile da možemo ovu vrijednu knjigu izdati na hrvatskom jeziku i tako je učiniti dostupnom širokoj javnosti u našoj zemlji. Izdanje ove knjige za našu udrugu je još jedan dosegnuti cilj na putu pretvorbe organizacije civilnoga društva u društvenog poduzetnika', rekla je Tatjana Jakšić, predsjednica Udruge Profesor Baltazar.