HORVATOVO CARSTVO

Ex-Fima grupa gura u stečaj Fima Alfu

19.06.2013 u 08:57

Bionic
Reading

Pluris, pravni slijednik bivše Fima Grupe koji je u stečaju, zatražio je pokretanje stečaja nad Fima Alfom, poduzećem koje je nastavio voditi Milan Horvat nakon podjele nekada ugledne varaždinske financijske institucije među partnerima na više tvrtki. Otvaranje stečaja traži i za Nikomat, dioničara Validusa koji je također u stečaju.

Uoči podjele 2009. godine, koja je službeno objašnjena restrukturiranjem radi boljeg upravljanja poslovnim rizicima, poduzeća su međusobno poslovala, pa tako i Fima Grupa te Fima Alfa. Pri tome je, kako se tvrdi u prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, Fima Alfa ostala dužna pravnom predniku Plurisa 86 tisuća kuna. Uz to, navodi se da je račun Fima Alfe već dulje vrijeme u blokadi, pa tako i na dan podnošenja prijedloga za stečaj.

'Dužnik ima određenu imovinu, ali je usprkos tome prezadužen. Stoga predlagatelj predlaže da sud pozove dužnika radi davanja prokaznog popisa imovine', navodi se u prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka temeljem kojeg je sazvano ročište na varaždinskom Trgovačkom sudu koje je odgođeno zbog nedolaska predstavnika dužnika, tj Fima Alfe.

Iz istog razloga nije održano ni ročište u vezi prijedloga Plurisa u stečaju za otvaranje stečajnog postupka nad Nikomatom. To poduzeće i Fima Grupa, odnosno kasnije Pluris, bili su u poslovnom odnosu do početka prošle godine kada je nad Plurisom otvoren stečajni postupak.

'Temeljem navedenog poslovnog odnosa predlagatelj ima prema dužniku tražbinu od 14,5 milijuna kuna. Dugovanje dužnik nije podmirio ni nakon otvaranja stečajnog postupka. Nadalje, već dulje vrijeme su u blokadi oba računa dužnika koji je u stanju prezaduženosti', navodi se u Plurisovom prijedlogu za otvaranje stečaja nad Nikomatom.