STIŽE LIBERALIZACIJA

Evo zašto cijena plina u Hrvatskoj može samo rasti

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 21.02.2017 07:24
  • Objavljeno 21.02.2017 u 06:00
plin

plin

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković najavio je da će se nakon današnjih konzultacija s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike znati više hoće li poskupjeti plin i koliko. Od 1. travnja, naime, cijene plina za opskrbu kućanstava formirat će se prema tržišnom principu. Premda bi jača konkurencija trebala donijeti niže cijene, stručnjaci najavljuju skuplji plin barem dok se cijene ne usklade s tržišnima. Provjerili smo kolike su cijene plina u Hrvatskoj u odnosu na europsko okruženje i što konkretno možemo očekivati nakon 1. travnja

Liberalizacija plinskog tržišta krenula je prije tri godine kada je oslobođeno tržište opskrbe plinom za gospodarske subjekte, a od 1. travnja ove godine i kućanstva će moći birati između više opskrbljivača koji će sami formirati cijene. Slično kao i na tržištu električne energije, novi igrači pokušat će potrošačima ponuditi povoljnije uvjete nego što im nude postojeći distributeri.

Trenutno u Hrvatskoj posluje 35 aktivnih opskrbljivača plina u obvezi javne usluge. Međutim, to ne znači da postoji ozbiljna konkurencija jer većinom se radi o lokalnim distributerima koji pokrivaju ograničeno područje (jedan grad ili županija) opskrbljujući kućanstva po cijenama diktiranim od države. Te tvrtke uglavnom nabavljaju plin od reguliranog veletrgovca, HEP-ove tvrtke Opskrba plinom, koja ga kupuje od Ine kao proizvođača.

Otvaranjem tržišta možemo očekivati ulazak novih igrača, ali i okrupnjavanje tržišta. Procjenjuje se da će nakon zaoštravanja tržišne utakmice opstati pet do šest opskrbljivača koji će nuditi uslugu opskrbe na nacionalnoj razini.

Plin u bocama ovih dana je poskupio za dvadesetak kuna

Plin u bocama ovih dana je poskupio za dvadesetak kuna

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Jedan od igrača s velikim ambicijama je njemački RWE koji je nedavno preuzeo koprivničke komunalne tvrtke za distribuciju i opskrbu plinom. U utakmicu će se sigurno uključiti i Prvo plinarsko društvo koje po reguliranim cijenama već opskrbljuje gotovo 11.000 kućanstava na području Vukovara i devet susjednih općina.

Problem je što liberalizacija dolazi u nezgodno vrijeme kada su tržišne cijene plina osjetno porasle zbog duge i hladne zime. Stoga se nakon 1. travnja, unatoč jačanju konkurencije, prije može očekivati rast cijena nego njihovo snižavanje. 

U prilog tome govori i činjenica da je u Hrvatskoj plin za kućanstva, zbog reguliranih cijena, trenutno među najjeftinijim u Europskoj uniji.

Stotinu kilovata (KW) plina u Hrvatskoj košta 4,3 eura dok je prosječna cijena u zemljama EU 44 posto viša i iznosi 6,2 eura. Približno istu cijenu plaćaju građani Latvije i Litve. Najjeftiniji plin u Europskoj uniji plaćaju Rumunji (3,3 eura), a niže cijene od nas imaju još Bugari (3,7 eura) i Poljaci (3,9 eura). Daleko najskuplji plin plaćaju švedska kućanstva (11,3 eura), a znatno je iznad europskog prosjeka cijena plina u Portugalu (9,1 eura) Nizozemskoj (7,8 eura) i Italiji (7,3 eura).

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr/Tatjana Janković

S druge strane, cijena plina za industrijske potrošače u Hrvatskoj je iznad prosjeka Europske unije. Dok hrvatske tvrtke plaćaju 3,3 eura za sto kilovata, prosjek EU je 3,2 eura. Zanimljivo je da i mnoge visokorazvijene zemlje poput Velike Britanije, Belgije i Italije imaju niže cijene od Hrvatske što pokazuje da je njihovim vladama u prvom planu konkurentnost industrije.

Međutim, prelazak na tržno formiranje cijena ne znači da će se država potpuno povući s tržišta. Ona će i dalje voditi brigu o stabilnosti i održivosti cijelog sustava. Između ostaloga, nastojat će osigurati što više dobavnih pravaca, a kao vlasnik najvećeg veleprodajnog distributera (HEP) i glavnog proizvođača plina (Ina) i dalje će u velikoj mjeri utjecati na formiranje cijena.

Stoga je i državni tajnik zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić demantirao glasine o poskupljenju, izjavom da država još ima prostora da regulira cijenu plina za sljedeću sezonu grijanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!