ima ih 300

Pogledajte tko su najmoćnije žene hrvatskog biznisa

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 05.12.2019 15:00
  • Objavljeno 05.12.2019 u 11:08
Konferencija 'Žene u biznisu' - fotografija iz 2018.

Konferencija 'Žene u biznisu' - fotografija iz 2018.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Postoje debate o tome je li stakleni svod stvarnost ili mit. Ako zaista postoji, ove godine se spustio, piše tjednik Lider. Udjel žena u kompanijama na Zagrebačkoj burzi znatno je pao ove godine, s 19,7 na 14,5 posto, otkriva tjednik Lider povodom objave liste 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa

Nije bolje ni na razini Europske unije jer je trenutačna zastupljenost žena na važnim pozicijama pala na razinu iz 2010., kada je bilo mnogo manje svijesti o rodnoj ravnopravnosti na vodećim pozicijama, piše Lider. Najmoćnija žena našeg biznisa je Lada Tedeschi Fiorio, članica Uprave Atlantic grupe, slijede Sabina Škrić iz Energie Naturalisa te Ana Stojić Deban iz Zagrebačkog holdinga.

1. Lada Tedeschi Fiorio

Do sada je na Liderovu listu najmoćnijih žena redovito ulazila u nadzornoj ulozi Atlantic grupe, čija je i suvlasnica. Ove godine sjela je na upravljačku funkciju i sada je članica Uprave za strategiju, poslovni razvoj i rast te upravlja s 720 milijuna eura.

Lada Tedeschi Fiorio

Lada Tedeschi Fiorio

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

2. Sabina Škrić

Članica Uprave tvrtke Energie Naturalis drugu godinu zaredom je na listi najmoćnijih žena. Prema upravljačkoj moći, najmoćnija je članica uprave u zemlji, a pod upravom ima milijardu i pol eura.

Sabina Škrić

Sabina Škrić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

3. Ana Stojić Deban

Iako joj je upravljačka moć zbog izdvajanja ZET-a i Zagrebačkog velesajma iz Holdinga gotovo upola manja, i dalje upravlja jednom od najvećih tvrtki u Hrvatskoj po broju zaposlenih i prihodima, konkretno 282 milijuna eura.

Ana Stojić Deban

Ana Stojić Deban

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

4. Tamara Perko

Prva žena HBOR-a treću godinu zaredom našla se na listi najmoćnijih jer upravlja sa 107 milijuna eura, 20 manje nego lani. Važnu ulogu imala je i u osnivanju venture capital fonda EAPB s Europskim investicijskim fondom.

Tamara Perko

Tamara Perko

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

5. Ivana Bratanić

Treću godinu je na listi i upravlja s 157 milijuna eura. Najvažniji joj je strateški iskorak Euroherca na austrijsko tržište.

Ivana Bratanić

Ivana Bratanić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lider.media

6. Gordana Deranja

Dugogodišnja predsjednica Tehnomonta već je sada poznatija kao čelnica Hrvatske udruge poslodavaca koja godinama od Vlade traži da se primi reformi i omogući svim poslodavcima normalno poslovanje.

Gordana Deranja

Gordana Deranja

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

7. Anita Letica

Trenutno najmoćnija predsjednica uprave u Hrvatskoj koja upravlja s 345 milijuna eura prihoda. Ključne upravljačke odluke vezane su joj za komercijalizaciju proizvoda IQOS, ali i promjenu načina dosadašnjeg vođenja tvrtke Philip Morris.

Anita Letica

Anita Letica

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko

8. Nataša Rapaić

Članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike HT-a na toj je poziciji šest godina i trenutačno upravlja s 888 milijuna eura. Njezin je glavni cilj digitalizirati Hrvatsku što je moguće više.

Nataša Rapaić

Nataša Rapaić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

9. Medeja Lončar

Drugu godinu zaredom na listi je najmoćnijih, otkako je preuzela hrvatski Siemens. Trenutačno upravlja s 179 milijuna eura, 40 milijuna manje nego lani.

Medeja Lončar

Medeja Lončar

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

10. Ruža Tomić Fontana

Čelna osoba Coca-Cole za Hrvatsku, BiH i Sloveniju koja je započela karijeru u toj kompaniji prije 17 godina te je napredovala do nekoliko ključnih pozicija. Upravlja s 146 milijuna eura.

Ruža Tomić Fontana

Ruža Tomić Fontana

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Coca Cola

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!