LALOVAC U AKCIJI

Evo kako i koliko ćemo se zadužiti u iduća dva mjeseca

08.12.2014 u 09:48

Bionic
Reading

Hrvatska kreće u novi krug zaduživanja na domaćem i inozemnom tržištu. Do kraja godine ministar Lalovac u zemlji planira prikupiti tri milijarde kuna, a početkom iduće godine izlazi na inozemno tržište s izdanjem obveznice u vrijednosti od milijardu eura

Krajem prošlog tjedna Hrvatska je objavila ponudu za novo izdanje obveznica u eurima za nešto više od jedne milijarde eura, objavio je u petak Reuters pozivajući se na neimenovane izvore.

To je dio novog kruga zaduživanja kojim Ministarstvo financija planira refinancirati dugove koje dospijevaju u siječnju i veljači iduće godine.

Prije inozemnog zaduživanja ministar Lalovac planira prikupiti novac na domaćem financijskom tržištu. Danas Ministarstvo financija otvara knjigu upisa za domaće četverogodišnje izdanje obveznica, a planira se iznos od tri milijarde kuna.

Zahvaljujući povoljnim uvjetima na tržištu, analitičari očekuju da bi prinos mogao biti između 3,25 i 3,50 posto.

Gostujući na Hrvatskom radiju, ministar Lalovac potvrdio je 'zimski plan' zaduživanja ističući da se uglavnom radi o refinanciranju dospjelih obveza budući da u siječnju Hrvatskoj dospijevaju na naplatu obveznice od oko 750 milijuna eura, a u veljači jedan sindicirani kredit prema poslovnim bankama. 

Hrvatska je zadnji put izašla na međunarodno tržište obveznica u svibnju ove godine. Tada je prikupila 1,25 milijardi eura izdanjem obveznice s rokom dospijeća 2022. godine i prinosom nešto višim od četiri posto.

Cijena domaće obveznice mogla bi biti ispod 3,5 posto, procjenjuje Lalovac. Kazao je da bi refinanciranje postojećih dugova po kamati od pet-šest posto kamatom od 3,5 posto, kolika trenutno plaća hrvatska država, moglo trajati dvije, tri, četiri godine.

Ministar financija podsjetio je i da je već ranije najavljeno da će od početka iduće godine uključivati hrvatske građane u kupnju obveznica.

'Neće biti posebne obveznice namijenjen građanima, nego će oni moći zajedno sudjelovati u tome s institucionalnim investitorima', istaknuo je Lalovac, te podsjetio da je donesen novi zakon o porezu na dohodak prema kojem se oporezuje kamata na štednju, ali ne i prinos od obveznica, bez obzira radi li se korporativnoj ili državnoj.

'Vidjet ćemo hoćemo li još ponuditi građanima veću premiju', rekao je Lalovac.