TAJNO IZVJEŠĆE

Evo gdje velike banke sele poslovanje nakon Brexita

20.07.2016 u 21:12

Bionic
Reading

London će ipak vjerojatno prestati biti glavno svjetsko financijsko središte, jer kako je pokazalo povjerljivo izvješće Deutsche Banka, investicijske banke računaju kako će preseljenjem poslovanja izvan Velike Britanije brzo ostvariti prednosti rezervirane za nove velike ulagače

Interni dokument, u koji je uvid dobio Business Insider nazvan 'Brexit Briefing', zaključuje kako će konkurenti Deutsche Banka vrlo vjerojatno ojačati poslovanje izvan Londona, i to ponajviše u Irskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Luksemburgu, a gdje već imaju podružnice. Iz Deutsche Banka službeno nisu željeli komentirati taj dokument.

U njemu pak stoji kako bi Barclays i Bank of America Merrill Lynch mogli prebaciti njihovo tržišno poslovanje u Dublin, dok Goldman Sachs ima podružnice u Parizu i Frankfurtu, koje bi mogao iskoristiti za zadržavanje pristupa zajedničkom tržištu 27 država EU nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo službeno istupi iz Unije. JPMorgan bi pak svoje poslovanje mogao prebaciti u podružnicu u Luksemburgu.

Deutsche Bank bi težište londonskog poslovanja vratio u matičnu Njemačku, kao što bi i BNP Paribas svoje prebacio u Francusku.

Banke gube putovnicu

Prema propisima EU trenutno je europskim bankama dozvoljeno da imaju podružnice u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koje ne moraju biti posebno kapitalizirane, u odnosu na matične kompanije. Slično tome, i banke izvan prostora EU mogu putem londonskih podružnica plasirati svoje usluge klijentima diljem Unije.

Korištenje te bankarske putovnice koja omogućuje bankama u Londonu pristup jedinstvenom tržištu EU28 moglo bi se okončati nakon odluke Britanaca na referendumu o istupanju iz EU-a

S obzirom na to da je dovedeno u pitanje zadržavanje postojećih klijenata, stoji u dokumentu Deutsche Banka, banke bi mogle početi bježati iz Londona, što će staviti pod pritisak Europsku središnju banku (ECB) koja regulira bankarski sustav eurozone.

Ako se taj scenarij ostvari, otvara se i pitanje nedostatka radne snage jer će banke svakako pokušati angažirati lokalne stručnjake i talente. No s druge strane, Velika Britanija bi mogla olabaviti pravila i smanjiti porezno opterećenje kako bi London bio atraktivnije financijsko središte.

Velika dokapitalizacija

Inače, predsjednik uprave JPMorgana Jamie Dimon prošlog je tjedna upozorio kako bi banke mogle biti prisiljene preseliti tisuće radnika izvan Velike Britanije. Richard Gnodde, supredsjednik Goldman Sachs Internationala nije odbacio mogućnost preseljenja dijela ili svih 6.500 zaposlenika iz Velike Britanije u Europu.

Deutsche Bank nadalje upozorava kako će njihova podružnica u Londonu dugoročno izgubiti pristup klijentima u EU-u. Smatraju kako je to najizgledniji ishod pregovora EU-a i Velike Britanije, jer vlada Therese May neće pristati na europski uvjet slobode kretanja preko granice.

Ako se taj scenarij pokaže točnim, europske banke će morati svoje podružnice u Londonu dokapitalizirati, a Boston Consulting Group procjenjuje kako je u pitanju injekcija teška oko 40 milijardi eura, kako bi se poslovanje održalo na postojećim razinama.