PMI INDEKS

Eurozona srlja u recesiju, ekonomski pokazatelji upravo su spali s loših na gore

24.10.2023 u 11:26

Bionic
Reading

Poslovna aktivnost u eurozoni ovog mjeseca sasvim je neočekivano krenula nizbrdo jer je potražnja pala u širokom rasponu djelatnosti diljem regije u kojoj se koristi zajednička valuta. Blok eurozone, prema svemu sudeći, uskoro će ući u recesiju

Indeks menadžera nabave (PMI) S&P Globala, smatran pouzdanim pokazateljem općeg gospodarskog stanja, pao je na 46,5 bodova u listopadu s razine od 47,2 u rujnu, što je najniža vrijednost od studenog 2020. godine.

Ako se izuzme period trajanja pandemije koronavirusa, najniža je to vrijednost PMI indeksa od ožujka 2013.

Indeks je značajno pao ispod granice od 50 bodova, a sve vrijednosti iznad 50 bodova označavaju gospodarski rast, dok niže signaliziraju pad.

Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist u Hamburg Commercial Banku, koja također radi na izvještaju o PMI indeksu, izjavio je za Reuters: 'U eurozoni stvari idu s lošeg na gore. Nikog neće iznenaditi dva uzastopna kvartala s padom gospodarstva.'

Većina gospodarske aktivnosti u eurozoni u listopadu bila je zakočena zbog nedostataka radne snage, a preokret tog trenda nije na vidiku, dapače, broj zaposlenika u eurozoni u ovom je mjesecu blago pao, prvi put od siječnja 2021.

'Zapošljavanje u uslužnom sektoru je stalo. Proizvodne tvrtke ne samo da blago smanjuju broj ljudi, nego rade opsežne planove za dijeljenje otkaza', dodao je De la Rubia.

  • +4
Radnici u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Rupert Oberhuser / Alamy / Alamy / Profimedia

Potražnja za uslugama u eurozoni ponovno je opala ovog mjeseca i to bržim tempom nego u rujnu. Indeks nove poslovne aktivnosti u uslužnom sektoru pao je na 45,5 s prethodnih 46,4 boda, što je najniža razina od početka 2021. godine.

PMI u proizvodnji pao je na 43 s prethodnih 43,4 boda, označavajući 16. mjesec ispod razine od 50 bodova i najnižu razinu od svibnja 2020. godine, kada je svijet bio pod utjecajem pandemije koronavirusa.

Pokazatelji usmjereni budućnosti sugeriraju da se brze promjene ne očekuju. Optimizam među šefovima tvornica pao je na najnižu razinu u proteklih godinu dana.