SLABAŠNE ŠANSE

Eurozona neće preživjeti ni sljedeći tjedan?!

07.06.2010 u 14:47

Bionic
Reading

Eurozona kroz pet godina neće više postojati u svom sadašnjem obliku zbog financijske krize u više njezinih članica, smatra desetak ekonomista londonskog Cityja, koji su sudjelovali u anketi britanskog lista Sunday Telegraph

U anketi koju je list proveo među 25 ekonomista pokazalo se da postoje duboke razlike u mišljenjima oko stanja jedinstvene europske valute.

Dvanaest ekonomista kazalo je da eurozona neće preživjeti u sadašnjoj formi sljedećih pet godina, sugerirajući da bi je neke zemlje mogle napustiti, dok ih je osam kazalo da hoće, a pet je bilo neodlučno.

Prije godinu dana ili manje, vrlo je malo ljudi u Cityju predviđalo nestanak zajedničke valute, piše list.

Praktično ima 'nula izgleda' da eurozona preživi u ovom obliku, rekao je Andrew Lilico, glavni ekonomist skupine Policy exchange.

'Teško je zamisliti da će euro preživjeti u svom sadašnjem obliku', rekao je bivši analitičar Bank of England Danny Blanchflower. 'Političke implikacije mogle bi biti dalekosežne - Nijemci se protive plaćanju za druge i mogli bi otići', rekao je.

'Euro bi mogao čak ne preživjeti ni sljedeći tjedan', smatra Doug McWilliams iz Centra za ekonomska i poslovna istraživanja.

Ministri financija eurozone sastaju se u ponedjeljak u Luxembourgu.