vrijedna inicijativa

Eurozastupnici podržali Resslerov prijedlog posebne proračunske linije za pomoć turizmu od 43 milijuna eura

15.10.2020 u 12:13

Bionic
Reading

Odbor za proračune Europskog parlamenta usvojio je proračunske amandmane na 167 milijardi eura vrijedan prijedlog europskog proračuna za 2021. godinu, kojima traži snažniji proračun koji će moći odgovoriti na zdravstvenu i gospodarsku krizu bez presedana. Kao izvjestitelj Europske pučke stranke, zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) vodio je pregovore u ime najvećeg Kluba zastupnika u Europskom parlamentu s francuskim zastupnikom Pierreom Larrouturou (S&D, Francuska).

Pozicija Europskog parlamenta o prvom proračunu nakon izbijanja globalne pandemije uključuje inzistiranje na više sredstava za najuspješnije europske programe kao što su Erasmus+, Obzor i Digitalna Europa. Slijedom amandmana Europske pučke stranke, traži se i 90 milijuna eura više za ulaganje u digitalnu infrastrukturu kroz digitalnu komponentu Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) s ciljem povećanja pokrivenosti širokopojasnim internetom velike brzine.

Posljedice globalne pandemije posebno pogađaju mlade generacije. Potrebe i izazovi s kojima se susreću mladi trebaju biti adekvatno adresirani u proračunu, kroz odgovarajuće iznose. “Ne smije se dogoditi da su mladi još jednom najteže pogođeni krizom. Zbog toga nam je posebno važno bilo očuvanje radnih mjesta i borba protiv nezaposlenosti. ” U tom kontekstu, zastupnik Ressler je istaknuo i kako proračunske politike moraju izbjeći produbljivanje razlika između država članica. “Zato sam predložio posebnu proračunsku liniju u iznosu od 43 milijuna eura za turizam, kao jedan od najpogođenijih gospodarskih sektora, ali i važan dio europske kulture i načina života”, istaknuo je Ressler.

“Za gospodarski oporavak nužan je snažan proračun koji brzo i snažno odgovara na dramatične izazove s kojima se Europa danas suočava. Potrebna je potpora malim i srednjim poduzetnicima, na kojima se temelji europsko i hrvatsko gospodarstvo. Moramo ulagati više u znanost, inovacije i istraživanje jer se u suprotnom dugoročno nećemo moći nositi s globalnom konkurencijom. A preduvjet svemu tome je sigurnost hrvatskih i europskih građana, zbog čega smo inzistirali i na više sredstava za obrambenu i pravosudnu suradnju te zaštitu vanjske europske granice”, zaključio je Ressler.  

Pregovori o europskom proračunu za 2021. vode se paralalno s pregovorima o limitima pojedinih programa na sedmogodišnjoj razini 2021. – 2027., uz koje će postojati i posebni instrument oporavka “Next Generation EU”. Godišnja proračunska procedura započela je usvajanjem smjernica Europskog parlamenta na proljeće. Europska komisija je u srpnju predstavila nacrt proračuna od 167 milijardi eura, a Vijeće u rujnu svoju poziciju u iznosu od 163 milijarde eura. Usvajanje proračuna za 2021. očekuje se početkom prosinca nakon pregovora Parlamenta s Vijećem, uz sudjelovanje Komisije. Cijeli paket financijskih sredstava će predstavljati sveobuhvatni odgovor Unije na ekonomsku krizu uzrokovanu pandemijom koja je zahvatila sve dijelove Europe.