super prilika

Europsko udruženje putničkih agencija proglasilo Hrvatsku 'odabranom destinacijom' za 2021.

20.01.2021 u 12:59

Bionic
Reading

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) potpisali su sporazum kojim Hrvatska ove godine ima status „Preferred Destination“ odnosno „Odabrane destinacije“ tog udruženja, koje postaje ključni međunarodni partner u promociji hrvatskog turizma, izvijestili su u srijedu iz HTZ-a.

Na temelju tog sporazuma, HTZ i to krovno europsko udruženje obvezuju se na aktivnu suradnju s ciljem povratka i jačanja turizma u Hrvatskoj u ovoj godini.

Hrvatska je odabrana destinacija za ECTAA-u bila i prije otprilike deset godina, što je, po ocjeni predsjednika ECTAA-a Pawela Niewiadomskog, donijelo bolje i snažnije veze između hrvatskih agenata i drugih članova ECTAA-e.

"U trenutnim teškim okolnostima uvjereni smo da će ta suradnja olakšati nova putovanja u Hrvatsku", poručio je Niewiadomski, dodajući da će kroz suradnju s HTZ-om u 2021. jačati i odnose između europskih putničkih agencija i touroperatora s destinacijskim menadžment organizacijama i ostalim partnerima u Hrvatskoj.

U sklopu te suradnje, do kraja godine planirane su brojne aktivnosti za pozicioniranje Hrvatske kao sigurne i atraktivne destinacije, posebice za digitalne nomade, a očekuje se i da će se u Hrvatskoj uskoro primijeniti i nova sigurnosna oznaka za sve pružatelje usluga u turizmu, koja će funkcionirati u skladu s postojećim zdravstvenim i sigurnosnim protokolima zbog pandemije.

Iz HTZ-a najavljuju i webinar o mogućnostima koje se turistima i poslovnim partnerima nude na hrvatskom tržištu te polugodišnji sastanak koji će u proljeće ECTAA održati u Hrvatskoj.

"To će biti prilika da europski predstavnici iz tog udruženja iz prve ruke upoznaju sigurnosne mjere i turističku ponudu Hrvatske, ali i da se Hrvatska predstavi kao sigurna i atraktivna destinacija pred 70 tisuća putničkih agencija i turoperatora u Europi, koji su putem svojih udruženja u članstvu ECTAA-e", naglasio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Tu suradnju smatra iznimno važnom za promociju hrvatskog turizma, jer, kako kaže, "u trenutku kada turistički sektor i putnici diljem svijeta očekuju povratak putovanja, isticat ćemo sigurnost i blizinu Hrvatske kao turističke destinacije, bogatstvo hrvatske ponude, s naglaskom na prekrasnu prirodu, jedinstvenu baštinu i raznoliku gastronomiju".

ECTAA okuplja nacionalne udruge putničkih agencija i touroperatora iz 30 europskih zemalja, među kojima je 27 zemalja EU-a, a predstavlja spomenutih oko 70 tisuća putničkih agencija i touroperatora u Europi, koji pružaju usluge savjetovanja, transporta, smještaja te ostale turističke usluge i aktivnosti.