SPLITSKI HAJDUK U AKCIJI

Europskim novcem gradit će se nogometni tereni diljem Dalmacije

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 25.01.2017 10:59
  • Objavljeno 25.01.2017 u 10:22
euri, stadion

euri, stadion

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Splitski Hajduk pokrenuo je zanimljivu inicijativu s ciljem unapređenja sportske infrastrukture na području Dalmacije, postavši prvi hrvatski klub koji za ovu namjenu namjerava iskoristiti sredstva iz europskih fondova. I to ne za vlastitu korist - pokrenuo je, naime, projekt koji bi trebao rezultirati sportskim terenima i drugim sadržajima u gradovima, općinama i naseljima veličine do pet tisuća stanovnika

Novac za ovu namjenu predviđen je u Programu ruralnog razvitka Republike Hrvatske 2014-2020. godine, a on godišnje ima na raspolaganju 330 milijuna eura, i to kroz nekoliko mjera: od one za temeljne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima do inačice koja predviđa povezivanje infrastrukture sa slobodnim vremenom, odnosno kombinaciju sporta i kulture.

Splitski klub raspisao je natječaj na koji se prijavilo nekoliko tvrtki, da bi partnerom na koncu postao TIM4PIN. Ona će ove srijede na Poljudu organizirati radionicu za predstavnike lokalnih vlasti i sportskih klubova s područja četiri dalmatinske županije, njih pedesetak prijavljenih od otoka Vira do krajnjeg juga, koje će besplatno uputiti u proceduru, objasniti im kriterije i pružiti pomoć prilikom apliciranja za sredstva.

Programom ruralnog razvoja moguće je u iznosu od 80 do čak 100 posto financirati gradnju sportskih terena, ali i drugih sadržaja, poput popratnih sadržaja ili sportskih dvorana, kao i obnovu postojećih igrališta ili objekata.

'Cilj nam je osposobiti za prijavu na natječaj predstavnike najmanje deset jedinica lokalne samouprave, ali bit će predstavljeno i najmanje pet već gotovih projekata spremnih za apliciranje', kazao je za tportal član Nadzornog odbora Hajduka Nikica Krnić.

Loša sportska infrastruktura koči razvoj sporta

Loša sportska infrastruktura koči razvoj sporta

Izvor: Cropix / Autor: Nikša Stipaničev

'Kao klub nemamo nikakav materijalni interes u ovom projektu, dapače, osim da klubovima i zainteresiranim sredinama omogućimo poboljšanje infrastrukture. Dakako, naši klubovi-partneri će sudjelovati, no otvoreni smo i drugima', dodaje Krnić.

Objašnjava da splitski klub ovime želi pokazati društvenu odgovornost, između ostalog i zato što se na vlastitom primjeru uvjerio koliko loša sportska infrastruktura može biti ograničavajući faktor.

Sam Hajduk, s druge strane, ovih mjeseci intenzivno radi na obnovi pomoćnih terena na Poljudu, priprema se na gradnju još jednoga, a razvija i dugoročne planove za izgradnju vlastitog zatvorenog kampa.

Predsjednik kluba Ivan Kos za tportal je izjavio da je pomoć manjim sredinama obveza Hajduka kao nositelja kvalitete na ovom području.

Ivan Kos, predsjednik Hajduka

Ivan Kos, predsjednik Hajduka

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

'Infrastruktura je jedna od najslabijih točaka hrvatskog nogometa i vrijeme je da njenom unapređenju posvetimo više vremena i novca. Ne očekujem da će se ovim projektom zadovoljiti sve potrebe, ali jedan, tri ili pet novih terena za mene su velik uspjeh. Ako bi drugi klubovi, a još važnije i HNS, tako posložili prioritete, pomak bi bio još značajniji', kaže Kos.

Sam Hrvatski nogometni savez, naime, na redovitoj bazi prima značajna sredstva za razvoj nogometa, no od značajnijih projekata dosad su ih uložili tek u kupnju vlastitog sjedišta u hotelu Hilton u Zagrebu, nabavku semafora za Dinamov stadion i pomoć pri gradnji stadiona Rijeke na Rujevici.

Značajna sredstva nogometnih asocijacija koja su stajala na raspolaganju čak su ostala neiskorištena, dok su neke države pomoću njih izgradile doslovno stotine nogometnih terena diljem zemlje.

Hajdukov predsjednik Kos ove podatke komentira diplomatski: 'Često ukazujemo na manjkavosti i propuste u radu nacionalnog saveza i vjerujem da je ispravan put taj da, ondje gdje možemo, primjerom pokažemo da može drugačije.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!