UPOZORENJE

Europske banke moraju hitno riješiti pitanje loših kredita

06.10.2016 u 13:26

Bionic
Reading

Europske banke trebaju poduzeti hitne i sveobuhvatne mjere radi rješavanja problema oko naslijeđenih problematičnih zajmova i prevelikog, neučinkovitog poslovnog modela, zbog čega im prijeti preniska profitabilnost, koja bi mogla zakočiti njihovo poslovanje, poručili su iz Međunarodnog monetarnog fond (MMF)

U najnovijoj ocjeni globalne financijske stabilnosti, MMF je ustvrdio da bi slaba profitabilnost u uvjetima niskih kamatnih stopa i slabog gospodarskog rasta s vremenom mogla uništiti pričuve europskih banaka, narušavajući njihovu sposobnost za podupiranje gospodarskog oporavka i slabeći njihovu stabilnost, navodi Reuters, a prenosi Hina.

To upozorenje vremenski se poklopilo s previranjima na financijskim tržištima zbog zabrinutosti za financijsko zdravlje Deutsche Banka. Taj najveći njemački zajmodavac pogođen je krizom povjerenja nakon što mu je američko ministarstvo pravosuđa naložilo da plati 14 milijardi dolara kazne zbog nepravilnosti vezanih za prodaju loših hipotekarnih vrijednosnica prije izbijanja financijske krize 2008. godine. Taj iznos smatra se najvećim utegom kapitalu njemačkog bankovnog giganta.

Premda se u izvješću MMF-a ne navode nazivi banaka, očekuje se da bi financijsko zdravlje Deutsche Banka moglo biti među ključnim temama na ovotjednom sastanku MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, na kojem će se okupiti komercijalni bankari, središnji bankari, ministri financija i drugi kreatori politika

'Prekomjerni loši zajmovi i strukturalni utezi profitabilnosti u eurozoni zahtijevaju hitne i sveobuhvatne poteze. Prioritet je smanjiti loše zajmove i riješiti probleme manjka kapitala u slabim bankama', poručuje se u MMF-ovu izvješću.

Također su ustvrdili da mnoge europske banke i dalje muku muče s visokom razinom loše imovine i slabom profitabilnošću, zbog problema sa zajmovima koji su im ostali nakon zadnje financijske krize. Čak i ako se cikličan oporavak zahukta u toj regiji, mnogim bankama profitabilnost će biti preslaba da povrate financijsko zdravlje i riješe problem loše imovine, navodi se u izvješću.

U izvješću se europskim regulatorima i političarima preporučuje da osnaže stečajne propise kako bi bankama omogućili bržu ovrhu u slučaju naslijeđenih loših zajmova, dok slabije banke treba konsolidirati te smanjiti troškove banaka.

'Jednostavno ima prevelik broj poslovnica s premalo depozita i previše banaka s troškovima financiranja znatno većima u odnosu na banke svoga ranga. Rješavanje tih izazova vezanih za poslovni model ključno je za osiguranje održive profitabilnosti', konstatirao je u priopćenju MMF-ov zamjenik direktora za monetarna i tržišta kapitala Peter Datells

Usvajanje tih mjera, uz regulatorne promjene kojima se jača povjerenje bez potrebe za značajnim povećanjem kapitalnih zahtjeva, moglo bi povećati profitabilnost europskih banaka za 40 milijardi dolara godišnje. Zajedno s cikličkim oporavkom time bi se udio banaka koje se smatraju 'zdravima' mogao podići na 72 posto sa 17 posto, koliko je iznosio u prošloj godini.

Unatoč slabosti u Europi, u MMF-u ocjenjuju da su ukupni rizici za globalnu financijsku stabilnost smanjeni od zadnjeg izvješća u travnju. Oporavak cijena sirovina pomogao je nekim tržištima u nastajanju i strahovi od usporavanja kineskog gospodarstva su popustili zahvaljujući vladinim mjerama usmjerenim poticanju gospodarskog rasta, konstatirali su.

Početne šokove izazvane britanskom referendumskom odlukom o izlasku zemlje iz Europske unije tržišta su dobro apsorbirala i nije došlo do njihova širenja na globalnoj razini, zaključuju u MMF-u, dodajući kako se posljedice sada čine više lokalne nego globalne.