lagarde prelomila

Europska središnja banka digla kamatne stope više od očekivanog, završila era negativnih kamata u očekivanju još jače inflacije

21.07.2022 u 14:58

Bionic
Reading

Europska centralna banka (ECB) podigla je u četvrtak referentne kamatne stope više od očekivanja. Prvo je to dizanje referentnih kamata u 11 godina nakon što je šefica banke Christine Lagarde odlučila krenuti u borbu s inflacijom

Ključna depozitna kamatna stopa podignuta je za pola postotnog boda i sad iznosi nula posto.

Što je još važnije, glavna stopa refinanciranja (MRO) podignuta je također za pola postotnog boda te iznosi 0,5 posto. Pretpostavljalo se da će ta stopa biti podignuta za 0,25 posto.

ECB je najavio dodatna podizanja kamata tijekom ove godine, možda već 8. rujna, za kada je zakazan sastanak centralnih bankara.

Središnja monetarna vlast eurozone tjednima je navodila tržišta da očekuju povećanje kamata za 25 baznih bodova (tj. za 0,25 posto), no izvori s kojima je razgovarao Reuters navode da je odluka o povećanju od 50 baznih bodova donesena neposredno pred sastanak jer svi indikatori pokazuju da se može očekivati daljnji rast inflacije.

Inflacija u eurozoni viša je od osam posto, a ECB cilja na dva posto. Kako su na vidiku nestašice i nova poskupljenja plina, nije nemoguće da inflacija u eurozoni probije dvoznamenkasti iznos. U Hrvatskoj se toga više ne moramo pribojavati jer je probila dvoznamenkasti iznos još u svibnju, da bi u lipnju skočila na više od 12 posto.

Na konferenciji za medije, održanoj nakon objave odluke o dizanju kamata, Lagarde je rekla da u srednjem roku želi vratiti inflaciju na ciljanih dva posto godišnje, zbog čega će se kamate još dizati, ovisno o tome kakvi će biti podaci i ostali pokazatelji s tržišta.

Osim toga, potvrdila je da je ECB izglasao donošenje takozvanog antifragmentacijskog instrumenta (TPI - Transmission Protection Instrument), koji će pomoći najzaduženijim članicama eurozone da se zaduže povoljnije nego na tržištu.