obziljni manjak radne snage

Europi u turizmu nedostaje nekoliko desetaka tisuća radnika, gubici sve ozbiljniji, a evo što predlaže Hrvatska

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 21.07.2022 15:07
  • Objavljeno 21.07.2022 u 15:06
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Kim Petersen / Alamy / Alamy / Profimedia

Turistički sektor diljem Europe ima velik problem s nedostatkom radne snage. Prema procjenama za Austriju, u turizmu nedostaje 35.000 radnika, dok Njemačko udruženje hotela i restorana (DEHOGA) procjenjuje da više od 60 posto tvrtki iz tog sektora traži zaposlenike. Članice Europske unije (EU) tvrde da aktivno rade na planovima za rješenje tog problema, jer su gubici sve ozbiljniji

Hrvatska udruga turizma (HUT) procijenila je da ove godine nedostaje 5000 radnika u hotelima i 10.000 u ugostiteljstvu.

'Problem nedostatka radne snage je univerzalan diljem EU, no u Hrvatskoj ne smijemo nastaviti ignorirati taj problem jer bi okolne razvijenije zemlje svojim poticajnim mjerama mogle samo dodatno otežati zadržavanje domaćih radnika i privlačenje radnika iz inozemstva. Očekujemo od Vlade da što prije definiramo konkretne mjere za jače aktiviranje potencijala domaće radne snage, kvalitetnije zadržavanje sezonskih radnika te pojednostavljivanje i ubrzanje procesa uvoza strane radne snage', rekao je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Prije tri godine, 2019., plaće u turizmu u Hrvatskoj porasle su prosječno 15 posto i taj trend se nastavlja. Anketa među članicama HUT-a pokazala je kako je ove godine prvi put trošak rada premašio udjel od 30 posto u odnosu na ukupne prihode kompanija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!