CROBEX SKOČIO 5,2 POSTO

Euforija trese Zagrebačku burzu

01.06.2009 u 12:13

Bionic
Reading

Zagrebačka burza zakoračila je u novi tjedan s pravom poplavom optimizma. Latentnu burzovnu euforiju ojačale su pozitivne vijesti s globalnih tržišta na kojima indeksi bilježe snažan rast, potaknuti vijestima o stabilizaciji kineske industrijske proizvodnje. U dopodnevnom trgovanju Crobex je skočio čak 5,2 posto, nastavljajući neprekinuti rast sedmi dan zaredom. Redovni promet dostigao je 39 milijuna kuna, a najaktivnije se trguje T-HT-om i Atlantskom plovidbom

Stampedo ulagača usmjeren je na brodarske dionice i dionice prehrambenih kompanija. Najlikvidnija brodarska dionica, Atlantska plovidba 'uplovila je' u pozitivnu blokadu nakon dvoznamenkastog postotnog skoka cijene (na 1.250 kuna). Među 'prehrambenim dionicama', skokovit rast nastavila je Podravka (+9,64 posto na na 313 kuna), a pridružili su joj se Kraš (+16,43 posto), Frank (+21,12 posto), Viro (+16,84 posto) i Zvečevo (+10,77 posto).

Interes za građevinskim dionicama oslabio je. Dok solidan rast bilježe Dalekovod i Tehnika, IGH Institut stagnira, a u padu su Ingra i Viadukt.

Najintenzivnije se i dalje trguje dionicom T-HT-a, čija cijena 'se ukopala' malo iznad 222 kune.

Vodeći europski burzovni indeksi jutros su snažno porasli zahvaljujući prelijevanju dobroga raspoloženja s azijskih burza, gdje su vodeće indekse potaknule vijesti o stabilizaciji kineske industrijske proizvodnje.