NOVA PRAVILA

EU želi naplatiti porez od Amazona i Applea

26.11.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Europski povjerenik za pitanje poreza i carinske unije Algirdas Šemeta najavio je početkom tjedna novi pohod protiv koncerna koji, u vještom prenašanju novca iz jedne zemlje Europske unije u drugu, na koncu praktično ne plaćaju porez ili plaćaju tek djelić onoga što bi zapravo morali.

To nisu tek simbolični iznosi, jer su to u pravilu i međunarodni koncerni koji ostvaruju milijarde eura prometa i dobiti. Uopće, po grubim procjenama je ovdje riječ o 1.000 milijardi eura koliko bi se inače platilo poreza, a ne plaća se zbog takozvanog 'agresivnog planiranja plaćanja poreza', piše Deutsche Welle

Osobito se strana, često američka poduzeća trude da si, izborom svog sjedišta u Europskoj uniji, 'namjeste' i da plaćaju što manje poreza. Jer, stope poreza su vrlo različite u Europskoj uniji: u Španjolskoj poduzeća moraju plaćati 36,1% poreza, nije mnogo bolje niti u Njemačkoj ili Francuskoj.

S druge strane, mnoge zemlje se na sve načine trude privući glavna predstavništva tvrtki u svoju zemlju. Ako to onda i nisu Cipar, Litva ili Letonija, međunarodnim koncernima su osobito drage zemlje poput Irske, Nizozemske ili Luksemburga gdje na primjer Amazon provodi svoje cjelokupno financijsko poslovanje. Koncerni nerijetko i ucjenjuju zemlje gdje su smjestili svoja sjedišta da će ga premjestiti - ako one pooštre pravila ili im ne dopuste povlastice. Povjerenik Šemeta je upozorio kako si u Europi "ne možemo dopustiti takve parazite" i da ni zemljama neće biti dopušteno nuditi takve povlastice.

Nije lako uopće niti opisati put kojom se šalje roba i zaprima novac iz drugih zemalja Europske unije kako bi se izbjeglo plaćanje poreza i gdje to po međunarodnim koncernima smišlja čitava vojska poreznih stručnjaka. Čini se da se novac šalje na sve strane između filijala i središnjice kako bi na koncu, teoretski i po knjigama, na primjer u Irskoj gdje je smještena glavna podružnica za Europu, ostala tek minimalna svota za plaćanje poreza.

Apple, Microsoft, Amazon... Vrlo je dug popis tvrtki koje u Europskoj uniji ostvaruju odličnu dobit i on obuhvaća i velike i razmjerno malene koncerne koji djeluju na međunarodnoj pozornici - ali im je zajedničko da jedva plaćaju porez u Europskoj uniji.

Šemeta kaže kako nipošto ne teži da koncerni na koncu moraju dva ili više puta plaćati porez, a problem je i da se s ovim planovima Europske komisije moraju složiti i - sve države članice Europske unije. Neke zemlje su zapravo vrlo lijepo živjele i od tih mrvica koje su primali od međunarodnih koncerna, ali praktično sve "velike" zemlje Europske unije - Njemačka, Francuska i Velika Britanija, žele da tome dođe kraj.