Phil Hogan

EU povjerenik pomogao bi šećeranama, ali je protiv rješenja kojeg traže poduzetnici

22.11.2018 u 14:36

Bionic
Reading

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je u četvrtak kako je problem u sektoru šećera adresiran na najvišu razinu unutar Europske komisije, ali i kako ne vjeruje da bi privatno skladištenje šećera radi stabilizacije tržišta bilo dobro rješenje

Na pitanje kakav pozitivan signal se može očekivati od EK-a u pogledu tržišta šećera i što mogu očekivati hrvatske šećerane, Hogan je na konferenciji za novinare u povodu međuparlamentarne konferencija "Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede", odgovorio kako je to pitanje na dnevnom redu Komisije idućih tjedana.

"Idućih tjedana vidjet ćemo što ćemo učiniti. (...) Jedan od prijedloga, koji je stigao iz Italije i koji je podržao hrvatski ministar Tolušić, bio je da se intenzivira privatno skladištenje šećera, no ne vjerujem da je to dobro rješenje jer nije u interesu farmera. Svjesni smo problema i od je adresiran na najvišoj razini unutar EK-a", rekao je Hogan.

Stanje na tržištu šećera bila je jedna od tema i današnjeg sastanak premijera Andreja Plenkovića s povjerenikom Hoganom, a na kojemu je bio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U izjavi novinarima nakon tog sastanka, Tolušić je rekao kako su hrvatske šećerane - u Županji, Virovitici i Osijeku - u teškoj situaciji zbog stanja na tržištu šećera koje je prezasićeno. "Očekujemo da Europska komisija da pozitivan signal prema Hrvatskoj kako bi pomogli našim šećeranama da prebrode krizu", rekao je.

Hogan je i nakon toga sastanka izjavio kako su svjesni da je situacija na tržištu šećera teško tržišno pitanje te najavio da će se u siječnju oformiti skupina na najvišoj razini, koja će se baviti tim pitanjem i pokušati ga riješiti.

  • +45
Tomislav Tolušić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stanje na tržištu šećera bila je također i jedan od tema sastanka Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva, koji je održan sredinom listopada, a koji je prije svega bio posvećen ribarstvu i budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

No, na zahtjev talijanske delegacije Vijeće je tada razmotrilo i informacije o trenutnom stanju na tržištu šećera, pri čemu je i hrvatski ministar poljoprivrede izrazio duboku zabrinutost zbog stanja u sektoru šećera, koji je posebno važan u Hrvatskoj kao godinama najuspješniji izvozni sektor.

"Ukidanje proizvodnih kvota dovelo je do izrazitog pada cijena na tržištu, koje su sada već na razini ili ispod razine proizvodnih troškova. Iz navedenog razloga Hrvatska je bila protiv liberalizacije tržišta šećera u okviru trgovinskih sporazuma. Smatramo da su ispunjeni preduvjeti za pokretanje potpore za privatno skladištenje u sektoru šećera", izjava je Tolušića koju su u priopćenju sa sastanka Vijeća prenijeli iz Ministarstva poljoprivrede. 

Inače, cijene šećera na svjetskom tržištu u padu su zbog obilne ponude, što ne ide na ruku nizu zemalja.