sastanak s povjerenikom za poljoprivredu

Tolušić: Očekujemo pomoć Europske komisije hrvatskim šećeranama

22.11.2018 u 11:04

Bionic
Reading

Hrvatska želi i zalagat će se da omotnica za poljoprivredu u idućem programskom razdoblju ostane na istoj razini, a očekuje i pozitivan signal Europske komisije kako bi se pomoglo hrvatskim šećeranama, izjavio je u četvrtak potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića s povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Philom Hoganom

Na sastanku održanom u Banskim dvorima, kako su istaknuli Tolušić i Hogan, razgovaralo se o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije, o prijedlogu proračuna za razdoblje 2021. -2027. te kako će se on odraziti na poljoprivredu, kao i o niz otvorenih pitanja koja utječu na Hrvatsku, kao što su primjerice projekt Slavonija ili stanje u sektoru šećera.

Hrvatska strana podržava napor Europske komisije i poteze vezane uz Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP). Želimo da omotnica u idućem programskom razdoblju vezana uz poljoprivredu ostane na istoj razini i za to ćemo se zalagati, istaknuo je Tolušić u izjavi novinarima nakon sastanka.

Naime, prema prijedlogu Europske komisije ukupno bi se za poljoprivredu u razdoblju od 2021. do 2027. godine izdvojilo 365 milijardi eura. Hrvatskoj bi u tom razdoblju, po prijedlogu Europske komisije, za izravna plaćanja poljoprivrednicima i za ruralni razvoj na raspolaganju bilo 4,035 milijardi eura.

Tolušić je kazao kako Hrvatska pozdravlja sve najave pojednostavljenja procesa i fleksibilnost u korištenju mjera. Želimo da, ako neka članica, pa tako i Hrvatska uvodi neka ograničenja ona budu na dobrovoljnoj bazi, rekao je.

Tolušić i Hogan su potvrdili da se na sastanku razgovaralo i o stanju na tržištu šećera.

"Naše šećerane - u Županji, Virovitici i Osijeku - u teškoj su situaciji zbog stanja na tržištu šećera koje je prezasićeno. Očekujemo da Europska komisija da pozitivan signal prema Hrvatskoj kako bi pomogli našim šećeranama da prebrode krizu", rekao je.

  • +45
Tomislav Tolušić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Hogan je rekao kako su svjesni da je situacija na tržištu šećera teško tržišno pitanje te najavio da će se u siječnju oformiti skupina na najvišoj razini, koja će se baviti tim pitanjem i pokušati ga riješiti.

Razgovarao se i o skladištenju šećera, malim poljoprivrednicima i proizvođačima šećera. Komisija je spremna iskoristiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju, istaknuo je Hogan. 

Premijer Plenković i povjerenik Hogan na sastanku, na kojemu je bio i ministar Tolušić, razgovarali su i o projektu Slavonija te kako mjere i fondovi Europske unije mogu pomoći u tomu. 

Hrvatska prima 1,5 milijardi eura izravnih plaćanja i dvije milijarde eura u okviru Programa ruralnog razvoja i u tome treba pronaći i sredstva za projekt Slavonija, naglasio je Hogan. 

Jedna od tema sastanka bio je i Brexit, a Hogan se nada kako će se ovaj vikend "postići napredak na konsolidaciji sporazuma".