ZAKAZALO MINISTARSTVO

EU nam dopustila izvoz svinja pa ga opet zabranila

13.08.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Nakon osam godina, svinjogojcima dugih poput vječnosti, koliko je trajala zabrana izvoza živih svinja, svinjskog mesa te suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske u zemlje EU, jer se u RH koristilo cjepivo protiv svinjske kuge, što je u Uniji zabranjeno, s danom ulaska u EU krenuo je izvoz živih svinja na to veliko tržište, no sreća domaćih svinjogojaca trajala je kratko – samo 14 dana

Toliko je, naime, trajao dugoočekivani izvoz, koji je ponovno stopiran, jer Hrvatska nije provela monitoring nad bolešću aujecki, piše Glas Slavonije

Tako je izvoz ukinut praktično i prije nego što je počeo, a pitanje je koliko se u ta dva tjedna svinjogojaca uopće snašlo i izvezlo živih svinja.

Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SUS) Stjepan Kušec raspolaže još drastičnijim podacima.

'Izvoz nije trajao ni 14, nego zapravo samo sedam dana, jer se prvih sedam dana nije znalo kakav papir treba napisati', kaže Kušec, koji se o problemu i hitnosti njegovog rješenja referirao Ministarstvu poljoprivrede.

'Iako je RH znala da mora provesti monitoring nad aujeckim, nismo ga proveli, pa tražimo njegovu hitnu provedbu kako bi i naši proizvođači bili ravnopravni s ostalima na tržištu EU', kaže Kušec.

Na upit zašto Hrvatska nije provela monitoring nad aujeckim, a svjesna je tog imperativa, čelnik SUS-a jednostavno kaže: 'Službe unutar resornog ministarstva nisu vodile dovoljno računa. Izostala je cjelovita priprema. Ima mjesta i sumnji da to tako nekome odgovara, odnosno to odgovara jakim lobijima, tj. uvozu. Još veći problem stvara to što novca sada nema nizašto, pa ni za provedbu monitoringa, a to koči nastavak izvoza', kaže Kušec.