KUPUJMO NEPOZNATO

EU bi izbacio zemlju podrijetla s proizvoda

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.04.2009 10:53
  • Objavljeno 01.04.2009 u 10:53
kupac šoping trgovina

kupac šoping trgovina

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Potrošačke udruge upozoravaju na opasnost da nam nove zakonske odredbe EU-a izbrišu obavezu navođenja zemlje podrijetla na deklaraciji

Hoćemo li uskoro kupovati a da pojma nemamo potječu li cipele, hladnjak ili što već trebamo iz Kine, Hrvatske ili Italije? Potrošačke udruge digle su se na noge zbog opasnosti da nam nove zakonske odredbe izbrišu obavezu navođenja zemlje podrijetla na opisu proizvoda, nekadašnjoj deklaraciji, piše Večernji list

'Naše je ministarstvo gospodarstva pod pritiskom EU da makne zemlju podrijetla s proizvoda jer navodno roba onda ne može kolati' kaže Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. Ističe, međutim, i da nisu sve zemlje članice EU na to pristale, primjerice Španjolska uredno stavlja zemlju podrijetla na proizvode.

'EU ovakvim pristupom štiti proizvođače i trgovce, ali zašto država ne bi štitila potrošače? Jer to bi vodilo i proizvođače da budu odgovorniji ' ustvrdio je Lončar, priznavši da i Ministarstvo gospodarstva nastoji dogovoriti s EU-om da nam u Hrvatskoj ostane zemlja podrijetla na proizvodima.

U Ministarstvu gospodarstva potvrđuju da pravna stečevina EU isticanje zemlje podrijetla smatra mogućim sprečavanjem slobode kretanja robe, što je suprotno ideji zajedničkog tržišta na kojem roba ima isti tretman. No, do sada ni u jednom prijedlogu izmjena i dopuna zakona o zaštiti potrošača nije ispušteno navođenje zemlje podrijetla.

'Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva ulažu maksimalne napore da se ova odredba zadrži, radi informiranja potrošača o podrijetlu proizvoda. Upravo su u tijeku intenzivne konzultacije s EK te vjerujemo da ćemo je svojim argumentima uspjeti uvjeriti u svrhovitost zadržavanje ove odredbe' kazao je Tomislav Mazal, savjetnik ministra gospodarstva i glasnogovornik.

Riječ je o važnoj informaciji na koju potrošač ima pravo. Osim toga, u kriznim smo vremenima kada svaka zemlja nastoji što je više moguće zaštititi domaću proizvodnju, pa je to neobičnije da se nekoj novoj članici uvjetuje suprotno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi