KREDITI U ŠVICARCIMA

Erste krenuo s obračunom konverzije, slijede i ostale banke

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.11.2015 15:56
  • Objavljeno 09.11.2015 u 15:56
Švicarski franak euro

Švicarski franak euro

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Dado Ruvic

Erste banka izvijestila je u ponedjeljak kako je započela sa slanjem izračuna konverzije svim svojim klijentima koji imaju kredite vezane uz švicarski franak (CHF) u eurske, dok u ostalim banakama navode kako se pripremaju za njihovo slanje u zakonskom roku, odnosno tijekom ovog tjedna

Osim izračuna konverzije, dopis sadržava nacrt aneksa ugovora o kreditu, informacije o EURIBOR-u i kretanju tečaja eura i obrazac za prihvaćanje konverzije. Tijekom ovog tjedna na internetskoj stranici banke bit će objavljen i kalkulator kojem će klijenti moći pristupiti unosom osobnog identifikacijskog broja i broja kredita.

Kalkulator će sadržavati i pregled povijesnih dnevnih tečajeva za euro i franak, povijesni pregled općih uvjeta kreditiranja banke s kamatnim stopama za euro i franaka, kao i povijesni pregled odluka o kamatnim stopama s pregledom promjena kamatnih stopa za euro i franak.

Obrazac za prihvaćanje konverzije potrebno je ispuniti i u roku od 30 dana dostaviti poštom, e-mailom (uz naknadnu dostavu) ili osobno u jednu od poslovnica banke. Nakon što primi ispunjen obrazac o prihvaćanju izračuna konverzije, banka će kontaktirati korisnika kredita oko dogovora o terminu potpisa aneksa ugovora na koji trebaju doći svi sudionici u kreditu s važećom osobnom iskaznicom.

Solemnizacija aneksa ugovora bit će obvezna ukoliko je i osnovni ugovor bio solemniziran. Pritom je bitno istaknuti da će troškove solemnizacije snositi banka.

Kredite u 'švicarcima' nudilo je osam hrvatskih banaka, a prema posljednjim izmjenama i dopunama zakona o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama, 45-odnevni rok da klijentima koji su podigli takve kredite ponude konverziju u eurske kredite istječe krajem ovoga tjedna.

Od sedam banaka koje su u ponedjeljak odgovorile na Hinin upit jesu li započele sa slanjem izračuna konverzije, osim Erstea niti jedna danas nije započela sa slanjem, ali sve najavljuju da će to obaviti u zakonskom roku.

Tako su iz Privredne banke Zagreb samo kratko odgovorili kako će ‘PBZ postupiti na način i u roku propisanim zakonom’, dok iz Raiffeisenbank Austria (RBA) navode kako ‘RBA radi na izračunima konverzije te će izvršiti svoje zakonske obveze sukladno rokovima’.

OTP banka je, pak, odgovorila kako je izradila konverzijske obračune za slanje klijentima, ali da im je ‘namjera preostali vremenski rok iskoristiti za temeljita testiranja izračuna i funkcionalnosti on-line pristupa obračunima’, zbog čega još nisu dostavljali prijedloge klijentima, ali da to namejravaju učiniti ‘slijedećih dana’.

I iz Sberbanke navode kako banka u potpunosti posluje sukladno važećim zakonima i propisima te će poštivati zakonske obveze i rokove. ‘Banka priprema izračune konverzije kredita vezanih uz valutnu klauzulu CHF u valutnu klauzulu EUR te će ih klijentima proslijediti u zakonom predviđenom roku, preporučenom poštom’, odgovorili su iz Sberbanke.

Da pripremaju izračune konverzije odgovorili su i iz Hypo Alpe-Adria-Banke, uz napomenu da je ‘proces konverzije i njene pripreme iznimno zahtjevan i kompleksan’ te da točan datum slanja u ovom trenutku ne mogu specificirati. ‘Svim korisnicima kredita bit će u zakonskom roku i na zakonom propisani način uz izračune dostavljeni svi popratni i zakonom propisani dokumenti kako bi klijenti s kreditom u švicarskom franku mogli odlučiti žele li provesti konverziju.

Banka kao odgovorna organizacija trenutno već neko vrijeme kontaktira korisnike kredita u švicarskom franku kako bi s korisnicima kredita provjerila točnost svih podataka koji se odnose na njih kao i na ostale sudionike u kreditu te kako bi se utvrdilo da su isti točni i kako bi izračuni konverzije i popratna dokumentacija bili poslani u zakonskom roku na točnu adresu’, navode iz Hypo banke.

Uz izračun konverzije idu i aneksi ugovora

Ujedno, iz većine banaka odgovorili su da će korisnici kredita u 'švicarcima' uz izračun konverzije dobiti i prijedlog aneksa ili izmjena njihovih postojećih ugovora o kreditu.

Naime, Udruga Franak objavila je u petak kako je analizom informacija koje banke objavljuju na internetskim stranicama, utvrdila da neke banke namjeravaju kršiti zakonske odredbe, odnosno da ne namjeravaju dužnicima uz izračune konverzije dostaviti i izmjene ugovora o kreditima. No, na Hinin upit pet od sedam banaka (RBA, Erste, Sberbanka, Hypo banka i Splitska banka) potvrđuju da će dužnici u 'švicarcima' uz izračune dobiti i nacrte ili prijedloge aneksa ugovora o kreditu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!