ODLIČAN REZULTAT

Erste banka čak četiri puta povećala dobit

23.03.2015 u 12:21

Bionic
Reading

Erste&Steiermärkische Bank je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 232,2 milijuna kuna, dok je u 2013. neto dobit iznosila 68,4 milijuna kuna, izvjestili su u ponedjeljak iz te banke

Napominju kako je neto dobit i dalje pod utjecajem povećanih troškova rezerviranja, koji su bili očekivani i predviđeni, a proizašli su iz općeg stanja u gospodarstvu, provođenja postupaka predstečajnih nagodbi, kao i regulatornih zahtjeva.

Ukupna aktiva Erste banke krajem 2014. je iznosila 60,2 milijardi kuna, što je za 0,1 posto više u odnosu na kraj 2013.

Ukupni krediti banke na dan 31. prosinca 2014. iznosili su 39,6 milijardi kuna, što je za 3,5 posto manje u odnosu na kraj 2013.

Ukupni depoziti pak na godišnjoj su razini porasli za 0,4 posto, na 37,2 milijarde kuna.

Iz Erste banke ističu kako stabilnu poziciju banke potvrđuje i ostvareni operativni rezultat koji je u prošloj godini iznosio 1,4 milijarde kuna, što je porast u odnosu na 1,3 milijarde kuna u 2013.

"Unatoč tomu što su 2014. karakterizirali vrlo zahtjevni tržišni uvjeti koji su se reflektirali i na poslovanje bankarskog sektora, zadovoljni smo zbog činjenice da smo ostvarili rastući trend našeg operativnog poslovanja, kao i rast neto dobiti, što potvrđuje ispravnost i dugoročnu održivost naših poslovnih politika", naglašava predsjednik Uprave Erste banke Petar Radaković.

Prema konsolidiranom financijskom izvještaju Erste grupe za 2014., koji osim banke uključuje i ovisna društva Erste DMD, Erste Nekretnine , Erste&Steiermärkische S-Leasing, Erste Delta, Erste Bank Podgorica, Erste Card Club grupu i Erste Factoring, ukupna aktiva iznosila je 69,8 milijardi kuna, što je za 2,8 posto više u odnosu na kraj 2013.

Operativni rezultat grupe iznosio je 1,7 milijardi kuna, što je za 8,4 posto više u odnosu na godinu ranije, a neto dobit je iznosila 412,1 milijun kuna, dok je godinu ranije iznosila 201,5 milijuna kuna.

Iz Banke napominju kako će i ovu godinu karakterizirati vrlo zahtjevno tržišno okruženje koje će utjecati na operativno poslovanje banke. Uz to, odluka Švicarske središnje banke od 15. siječnja da se više neće održavati minimalan omjer tečaja švicarskog franka u odnosu na euro, kao i krajem siječnja usvojene dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju o fiksiranju tečaja za otplate kreditnih potraživanja vezanih uz franak, imat će djelomični utjecaj na poslovanje banke i rezultate tijekom 2015. godine, procjenjuju u Erste banci.

Ističu kako temeljne smjernice poslovanja banke ostaju praćenje financijskih potreba građana, intenzivno fokusiranje na segment malog i srednjeg poduzetništva te praćenje kvalitetnih projekata koji potiču razvoj realnog sektora i rast zaposlenosti, a perspektivu za novo kreditiranje i dalje vide u obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, poljoprivredi i infrastrukturnim projektima u vezi s EU fondovima, turizmu i proizvodnji namijenjenoj izvozu.