ogromna investicija

Eksplozija interesa za Rimac Kampus; u Rimac Automobilima će svaki korak dijeliti s javnošću i to sve na jednom mjestu

20.04.2021 u 15:49

Bionic
Reading

Proizvođač sportskih električnih automobila i pogonskih sustava za električne automobile Rimac predstavio je dizajn i projektne planove svog budućeg kampusa. Vrijedan je više od 200 milijuna eura prostirat će se na 200 tisuća kvadrata, s proizvodnim i istraživačkim objektima na 95.000 kvadrata na području Svete Nedjelje nedaleko Zagreba. Stavljeni su već i potpisi Mate Rimca, direktora Rimac Automobila i gradonačelnika Svete Nedjelje na ugovor o osnivanju prava građenja

Sve što se događa i kako napreduje izgradnja budućeg Rimac Kampusa u Rimac Automobilima su odlučili objediniti na jednom mjestu, web stranici na kojoj će se moći pratiti sve nove obavijesti vezane uz ovaj projekt.

Rimac Kampus bit će novo sjedište poduzeća, kapaciteta za 2500 zaposlenih na lokaciji koja zauzima 200.000 četvornih metara zemljišta u Svetoj Nedelji, samo 16 kilometara udaljenoj od Zagreba. Impresivan kampus dizajnirala je poznata hrvatska arhitektonska tvrtka 3LHD, a trebao bi biti završen do 2023. i potpuno neutralan za okoliš.

Cilj je stvoriti najbolje moguće radno okruženje za zaposlenike poduzeća, poručuju iz Rimac Automobila, te interakcija javnosti uključena u sve elemente kampusa. Novi kompleks s dvije odvojene zgrade za istraživanje i razvoj te za proizvodnju bit će smješten u prirodnom okruženju i sadržavati mnoge inovativne elemente, uključujući organsku proizvodnju hrane na licu mjesta, pogon za testiranje i proizvodnju baterija, liniju za proizvodnju hiperautomobila, sobe za nadzor i praćenje velike količine podataka, prostore za opuštanje zaposlenika, pa čak i domaće životinje, a tu su i testna staza, smještajni kapaciteti i muzej.

Sukladno svom statusu strateškog partnera velikim tvrtkama kao što su Hyundai, Kia i Porsche, Rimac sada želi okupiti sve svoje zaposlenike i funkcije na jednoj jedinstvenoj lokaciji. Upečatljiv kompleks koji je dizajnirao poznati hrvatski arhitektonski ured 3LHD utjelovit će sve vrijednosti kompanije. Novi će kompleks biti baza za istraživanje, razvoj i proizvodnju, a omogućit će tvrtki da izraste od proizvodnje prototipova i projekata u manjim serijama do velikoserijske proizvodnje električnih pogonskih sklopova visokih performansi i baterijskih sustava za brojne globalne automobilske kompanije.

  • +11
Rimac Kampus Izvor: Licencirane fotografije/3LHD / Autor: Licencirane fotografije/3LHD

Mate Rimac želio je da novo sjedište njegove tvrtke utjelovljuje ne samo karakter brenda, već i karakter zaposlenika. Prostori su dizajnirani kako bi bili prijateljski, otvoreni i topli, s dodanim elementima zabave. Istodobno, sukladno statusu tvrtke kao tehnološkog predvodnika, bit će moderni, osvijetljeni i nadahnuti prirodnim okruženjem. Za razliku od većine lokacije u automobilskoj industriji, u kojoj su postavljene visoke ograde i razina tajnosti, Rimac Kampus bit će otvoren za javnost, a interakcija između posjetitelja, gostiju, znatiželjnika i zaposlenika bit će poželjna i dobrodošla.

Govoreći o uzbudljivim planovima, izvršni direktor i osnivač kompanije Mate Rimac je rekao:

Mate Rimac i predstavnici Svete Nedjelje potpisali ugovor Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

'Prije samo 10 godina Rimac Automobili bili su jedan čovjek u garaži. Od tada smo narasli na oko 1000 zaposlenika, ušli u strateška partnerstva s Porscheom, Hyundai Motor Grupom i drugim značajnim partnerima te surađujemo s najvećim imenima automobilske industrije. Ali ono čemu smo ostali posvećeni razvoj je našeg poslovanja u Hrvatskoj; ponosni smo što smo ostali ovdje i što će ova nova lokacija postati naš dugoročni dom.'

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i Mate Rimac, direktor, Rimac Automobila potpisali su ugovor o osnivanju prava građenja u povodu izgradnje proizvodnog i istraživačko-razvojnog kampusa.

'Želio sam da to bude nešto posebno. Nigdje nisam vidio nešto slično kao što mi planiramo. Ova lokacija nam to omogućuje. Odmah je ispred Zagreba, u prirodi je, htjeli smo spojiti visoku tehnologiju, prirodu. Htjeli smo da ljudi mogu doći, sve je rađeno da se zaposlenici dobro osjećaju. Da imaju dodatne sadržaje poput vrtića, restorana, teretana. Mi imamo osigurano financiranje, imamo sve, projekt dokumentaciju, sve za predaju za građevinsku dozvolu. Imamo sve osigurano, želimo punom parom naprijed! Želimo početi raditi. Moramo izgraditi trafostanicu, u Hrvatskoj to nažalost ide tako da investitor mora platiti infrastruktruru da bi dobio struju', rekao je Rimac prilikom potpisivanja ugovora te dodao:

'2023. godine se nadam otvorenju, ako neće biti otvoreno mi ćemo kao firma biti u velikom problemu. Nešto kasnije nadam se da će tu biti i oko 2500 zaposlenika', rekao je Rimac.